نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/02/13

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
ضرورت ابلاغ واخواست نامه به ضامن

پرسش:
آیا با توجه به قسمت اخیر ماده 249 و بند (2) قسمت اخیر ماده 293 قانون تجارت علاوه بر ابلاغ واخواست به مدیون اصلی (صادرکننده سفته) ابلاغ واخواست نامه به ضامن نیز ضرورت دارد؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به ماده 309 قانون تجارت ناظر به بند (2) ماده 293 قانون مذکور که مقرر می دارد اشخاصی که در برات برای تادیه وجه عندالاقتضا معین شده اند که ضامن نیز می تواند احد از آنان باشد و با عنایت به ماده 296 قانون فوق الذکر که مامور اجرا را مکلف کرده است سواد صحیح اعتراض نامه را به محل اقامت اشخاص مذکور در ماده 293 بدهد و نظر به ماده 292 قانون تجارت که حاکی است دادگاه به مجرد تقاضای دارنده مبنی بر این که به علت عدم تادیه اعتراض شده است معادل وجه برات را از اموال مدعی علیه به عنوان تامین توقیف می کند و ضامن نیز می تواند یکی از مدعی علیهما باشد و مستفاد از رای وحدت رویه شماره 2331 مورخ 5/8/1341 و رای شماره 1654 مورخ 10/5/1340 دیوان عالی کشور و نیز با عنایت به ماده 304 قانون تجارت که مقرر می دارد: «خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی برات که به واسطه عدم تادیه اعتراض شده است از روز اعتراض...». بنابراین بر واخواست و ابلاغ آن آثاری وجود دارد که بدون ابلاغ آن آثار حاصل نمی شود. با این وصف ابلاغ واخواست به ضامن نیز به حکم مواد مذکور ضروری است و باید ابلاغ واخواست به اشخاصی که در برات برای تادیه و ضامن نیز جزو آنهاست به عمل آید. اتفاق نظر مطابقت و سازگاری ندارد.

نظر اتفاقی:
نیازی به ابلاغ واخواست به ضامن نیست زیرا در این خصوص ما دو مرحله داریم:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 293 ـ اعتراض در موارد ذیل به عمل می آید: 1) در مورد نکول. 2) در مورد امتناع از قبول یا نکول. 3) در مورد عدم تادیه. اعتراض نامه باید در یک نسخه تنظیم و به موجب امر محکمه بدایت به توسط مامور اجراء به محل اقامت اشخاص ذیل ابلاغ شود: 1) محال علیه. 2) اشخاصی که در برات برای تادیه وجه عندالاقتضاء معین شده اند. 3) شخص ثالثی که برات را قبول کرده است. اگر در محلی که اعتراض به عمل می آید محکمه بدایت نباشد وظایف او با رعایت ترتیب به عهده امین صلح یا رییس ثبت اسناد یا حاکم محل خواهد بود.

مشاهده ماده 293 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 292 ـ پس از اقامه دعوی محکمه مکلف است به مجرد تقاضای دارنده براتی که به علت عدم تادیه اعتراض شده است معادل وجه برات را از اموال مدعی علیه به عنوان تامین توقیف نماید.

مشاهده ماده 292 قانون تجارت

ماده 304 ـ خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی برات که به واسطه عدم تادیه اعتراض شده است از روز اعتراض و خسارت تاخیر تادیه مخارج اعتراض و مخارج برات رجوعی فقط از روز اقامه دعوی محسوب می شود.

مشاهده ماده 304 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM