نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/01/27

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر دلیجان

موضوع:
نحوه اجرای "الزام موجر به تحویل گرفتن مورد اجاره پس از انقضای مدت آن"

پرسش:
در یک مورد انقضای اجاره موجر تمایلی جهت تحویل¬گرفتن مورد اجاره ندارد و مستاجر دادخواستی علیه موجر «مبنی بر الزام به تحویل¬گرفتن مورد اجاره» تقدیم کرده است. آیا می¬توان موجر را به تحویل¬گرفتن مورد اجاره محکوم کرد؟ پس از قطعیت حکم اگر تحویل نگرفت تکلیف اجرای احکام مدنی چیست؟

نظر هیئت عالی:
به استناد ماده 13 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 که دلیلی بر نسخ آن وجود ندارد چنان چه مستاجر ملک استیجاری را تخلیه و موجر از تحویل گرفتن آن خودداری کند به موجب اظهارنامه به موجر اطلاع داده و چنان چه موجر اقدامی برای تحویل¬گرفتن ملک نکرد مستاجر موظف است با توجه به صلاحیت شورای حل اختلاف در رسیدگی به درخواست¬های تامین دلیل درخواست تامین دلیل خود را دایر بر تخلیه ملک در شورای حل اختلاف محل مطرح و پس از تامین دلیل از طرف شورا کلید ملک را نیز به شورا تسلیم کند. مرجع مذکور موظف خواهد بود به موجر اخطار کند تا جهت تحویل ملک حاضر شود. به علاوه چنان چه مستاجر وجوهی را به عنوان ودیعه یا قرض¬الحسنه نزد موجر داشته باشد برای استرداد آن باید به مرجع قضایی صالح (شورای حل اختلاف یا دادگاه بسته به میزان آن) مراجعه کند. در نتیجه نظر اتفاقی در نشست قضایی شهرستان دلیجان مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
اگر چه در باب روابط موجر و مستاجر قوانین گوناگون و متعددی وجود دارد و بعضی از آن قوانین منسوخ شده است لکن به نظر می¬رسد که ماده 13 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 2/5/1356 نسخ نشده باشد و باید طبق آن عمل کرد. بنابراین اگر موجر بعد از انقضای مدت اجاره از گرفتن آن امتناع کند مستاجر مکلف است به وسیله اظهارنامه از موجر یا نماینده قانونی او تقاضا کند برای تحویل مورد اجاره اقدام کند. اگر موجر اقدام نکرد مستاجر باید به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه کرده و تامین دلیل کند و کلید را به دفتر دادگاه تحویل دهد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ هر گاه مستاجر به علت انقضاء مدت اجاره یا در مواردی که به تقاضای او حکم فسخ اجاره صادر شده مورد اجاره را تخلیه کند و موجر از تحویل گرفتن آن امتناع کند مستاجر مکلف است به وسیله اظهارنامه از موجر یا نماینده قانونی او تقاضا کند که برای تحویل مورد اجاره حاضر شود. در صورتی که موجر ظرف پنج روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه حاضر نگردد مستاجر باید به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه و تخلیه کامل مورد اجاره را تامین دلیل نماید و کلید آن را به دفتر دادگاه تسلیم کند. از این تاریخ رابطه استیجاری قطع می شود و دفتر دادگاه ظرف 24 ساعت به موجر یا نماینده قانونی او اخطار می کند که برای تحویل گرفتن مورد اجاره و دریافت کلید حاضر شود تا زمانی که مستاجر به ترتیب فوق عمل نکرده باشد تعهدات او به موجب مقررات این قانون و شرایط اجاره نامه برقرار است.

مشاهده ماده 13 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM