نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/09/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر تنکابن

موضوع:
صدور اجراییه علیه وراث محکوم علیه که از ما ترک مورث خویش مالی به ارث نبرده

پرسش:
فردی که خوانده دعوا بوده و محکومیت مالی قطعی دارد فوت می کند. محکوم له به لحاظ فوت محکوم علیه تقاضای صدور اجراییه علیه وراث حین الفوت محکوم علیه می کند. چنان چه از ما ترک چیزی به وراث محکوم علیه متوفی نرسیده باشد و مالی را از مورث خویش به عنوان ارثیه دریافت نکرده باشند آیا می توان علیه آنان اجراییه صادر کرد و یا چنان چه محکوم له تقاضای بازداشت وراث محکوم علیه را کند می توان آنان را بازداشت کرد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (8): در مورد سوال مطروحه چنان چه ورثه ترکه را بر طبق قانون رد کرده باشند یا اصولا متوفی حین الفوت ما ترکی نداشته و مالی از وی به عنوان ارثیه به ورثه نرسیده باشد ورثه در قبال طلبکاران متوفی مسیولیتی ندارند و محکوم له نمی تواند علیه ورثه اجراییه صادر یا تقاضای بازداشت وراث را بکند؛ اما چنان چه ورثه بر طبق مقررات ماده 242 قانون امور حسبی ترکه را قبول کرده باشند مطابق ماده 248 قانون امور حسبی هر یک مسیول ادای تمام دیون به نسبت سهم خود خواهند بود مگر این که ثابت کنند دیون زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ترکه بدون تقصیر آنها تلف شده و باقیمانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در این صورت نسبت به زاید از ترکه مسیول نخواهند بود.

نظر اتفاقی:
چنان چه وراث محکوم علیه از ماترک مورث خویش مالی به ارث نبرده باشند نه می توان علیه آنان اجراییه صادر کرد و نه آنان را به لحاظ عدم پرداخت دین مورث بازداشت کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242- قبول ترکه ممکن است صریح باشد یا ضمنی. قبول صریح آن است که به موجب سند رسمی یا عادی قبول خود را به دادگاه اطلاع بدهند. قبول ضمنی آن است که عملیاتی در ترکه نمایند که کاشف از قبول ترکه و اداء دیون باشد از قبیل بیع و صلح و هبه و رهن و امثال آنکه به طور وضوح کشف از قبول ترکه نماید.

مشاهده ماده 242 قانون امور حسبی

ماده 248- در صورتی که ورثه ترکه را قبول نمایند هر یک مسئول اداء تمام دیون به نسبت سهم خواهند بود مگر اینکه ثابت کنند دیون متوفی زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ترکه بدون تقصیر آن ها تلف شده و باقی مانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در این صورت نسبت به زائد از ترکه مسئول نخواهند بود.

مشاهده ماده 248 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM