نشست قضایی شماره 1397-5472

نشست قضایی شماره 1397-5472

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5472


کد نشست:
1397-5472

تاریخ برگزاری:
1380/10/15

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر اهواز

موضوع:
عدم احتساب زندان به عنوان اقامتگاه

پرسش:
آیا زندان اقامتگاه محسوب می شود؟

نظر هیئت عالی:
زندان اقامتگاه محسوب نمی شود تا صلاحیت دادگاه به تبع این اقامتگاه شناسایی شود ولی نظر به ماده 68 قانون آیین دادرسی مدنی از آنجا که مامور ابلاغ اوراق را به شخص خوانده تسلیم می کند و این مورد تصـریحی بـه تسـلیم اوراق در محل اقامتگاه ندارد می توان گفت این ابلاغ بـرای همـان جلسـه دادرسـی دارای اعتبار است ولیکن سابقه ابلاغ محسوب نمی شود زیـرا مـاده 1002 قـانون مـدنی تعریـف خاصی از اقامتگاه دارد که محل زندان را شامل نمی شود.

نظر اکثریت:
باتوجه به تعریف اقامتگاه در ماده 1002 قانون مدنی زندان اقامتگـاه محسـوب نشـده و بـرای دادگاه محل بازداشت خوانده ایجاد صلاحیت نمـی کنـد. چنـانچـه خوانـده در زنـدان باشـد خواهان باید ابتدا طبق مقررات اقامتگاه وی را در دادخواست معـین و قیـد کنـد کـه فعـلا در زندان است در این صورت دادگاه صالح خوانده را جهت رسیدگی از زنـدان دعـوت کـرده و اوراق دعوا وفق ماده 77 قانون آیین دادرسی مدنی به وی ابلاغ می شود. چنانچه برای جلسات بعد خوانده از زندان آزاد شده باشد اخطاریه ها به اقامتگاه وی که توسط خواهان تعیین شـده ارسال می شود و ابلاغ در زندان سابقه ابـلاغ محسـوب نمـی شـود. نظریـه شـماره 4607/7-

نظر اقلیت:
در قانون مدنی علاوه بر اقامتگاه دایم اقامتگاه موقت هم معتبر شناخته شده است. برای مثـال در مـاده 108 قانون مدنی ساخلو به عنوان اقامتگاه افراد نظامی تعیین شده است از طرفی اعلام اقامتگاه جهـت تسهیل و تسریع در دسترسی به اشخاص است و زندان نیز می توانـد چنـین هـدفی را تـامین کنـد و قانونگذار با تصویب ماده 77 قانون آیین دادرسی مدنی زندان را به عنوان اقامتگـاه موقـت زنـدانی بـه رسمیت شناخته است. لذا زندان به حکم قانون و عرف اقامتگاه بوده و ابلاغ در زنـدان سـابقه ابـلاغ محسوب می شود. به این ترتیب چنانچه زندانی پس از ابلاغ اولیه اوراق دعوا از زندان آزاد شده لکن اقامتگاه جدید خود را به دادگاه اعلام نکرده باشد اخطاریه های بعدی به زندان ارسـال شـده و مطـابق ماده 79 قانون آیین دادرسی مدنی در همان محل سابق یعنی زندان ابلاغ قانونی خواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 68 - مامور ابلاغ مکلف است حداکثر ظرف دو روز اوراق را به شخص خوانده تسلیم کند و در برگ دیگر اخطاریه رسید بگیرد. درصورت امتناع خوانده از گرفتن اوراق امتناع او را در برگ اخطاریه قید و اعاده می نماید. تبصره 1 - ابلاغ اوراق در هریک از محل سکونت یا کار به عمل می آید. برای ابلاغ درمحل کار کارکنان دولت و موسسات مامور به خدمات عمومی و شرکتها اوراق به کارگزینی قسمت مربوط یا نزد رئیس کارمند مربوط ارسال می شود. اشخاص یادشده مسوول اجرای ابلاغ می باشند و باید حداکثر به مدت ده روز اوراق را اعاده نمایند درغیراین صورت به مجازات مقرر در قانون رسیدگی به تخلفات اداری محکوم می گردند. تبصره 2 - در مواردی که زن در منزل شوهر سکونت ندارد ابلاغ اوراق در محل سکونت یا محل کار او به عمل می آید.

مشاهده ماده 68 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 77 - اگر خوانده درحوزه دادگاه دیگری اقامت داشته باشد دادخواست و ضمائم آن توسط دفتر آن دادگاه به هر وسیله ای که ممکن باشد ابلاغ می شود و اگر در محل اقامت خوانده دادگاهی نباشد توسط مامورین انتظامی یا بخشداری یا شورای اسلامی محل یا با پست سفارشی دوقبضه ابلاغ می شود. اشخاص یادشده برابر مقررات مسوول اجرای صحیح امر ابلاغ و اعاده اوراق خواهند بود. درصورتی که خوانده در بازداشتگاه یا زندان باشد دادخواست و اوراق دعوا به وسیله اداره زندان به نامبرده ابلاغ خواهد شد.

مشاهده ماده 77 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1002 - اقامتگاه هر شخصی عبارت از محلی است که شخص در آن جا سکونت داشته و مرکز مهم امور او نیز در آن جا باشد. اگر محل سکونت شخصی غیر از مرکز مهم امور او باشد مرکز امور او اقامتگاه محسوب است. اقامتگاه اشخاص حقوقی مرکز عملیات آن ها خواهد بود.

مشاهده ماده 1002 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM