نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/10/10

برگزار شده توسط:
استان قم/

موضوع:
ازدواج در ایام عده وفات

پرسش:
زنی به طلاق رجعی مطلقه می شود و پس از انقضای عده طلاق شوهر می کند. پس از مدتی مطلع می شود که شوهر اول وی پس از طلاق در ایام عده فوت کرده است ازدواج دوم ایشان چه حکمی دارد؟ با توجه به این که ازدواج دوم به ثبت رسیده است در صورت جدایی دادگاه چه حکمی می تواند صادر کند بطلان یا فسخ؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال هرگاه احد از طرفین یا هر دو جاهل بر وجود مانع یا حرمت نکاح باشند و پیش از نزدیکی آگاه و از هم جدا شوند نکاح باطل است. چون جاهل بر وجود رابطه ی زوجیت یا حرمت نکاح بوده اند حرمت ابدی ایجاد نمی شود. لذا اتفاق نظر ابرازی در نشست قضایی دادگستری استان قم تایید می شود.

نظر اتفاقی:
مبدا عده وفات روزی است که خبر مرگ شوهر به زن می رسد. با توجه به مواد 1050 و 1051 قانون مدنی کسی که زنی را که در عده وفات است برای خود عقد کند در صورت علم به عده عقد باطل و حرمت ابدی ایجاد می شود و در صورت جهل عقد باطل است لیکن حرمت ابدی در صورتی حاصل می شود که نزدیکی هم واقع شده باشد در فرض سوال که ازدواج دوم قبل از شروع عده وفات واقع شده عقد مذکور به حکم قانون و شرع باطل است و دادگاه باید حکم به بطلان آن صادر کند. در عین حال این امر موجب ایجاد حرمت ابدی بین طرفین نخواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1050 - هر کس زن شوهردار را با علم به وجود علقه ی زوجیت و حرمت نکاح و یا زنی را که در عده طلاق یا در عده وفات است با علم به عده و حرمت نکاح برای خود عقد کند عقد باطل و آن زن مطلقا بر آن شخص حرام موبد می شود.

مشاهده ماده 1050 قانون مدنی

ماده 1051 - حکم مذکور در ماده ی فوق در موردی نیز جاری است که عقد از روی جهل به تمام یا یکی از امور مذکوره فوق بوده و نزدیکی هم واقع شده باشد. در صورت جهل و عدم وقوع نزدیکی عقد باطل ولی حرمت ابدی حاصل نمی شود.

مشاهده ماده 1051 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM