نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/06/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
قائم مقامی نواده ها به عنوان وراث طبقه اول در صورت فوت پدر قبل از جد پدری

پرسش:
پدر قبل از جد پدری فوت کرده است. آیا در صورت فوت جد پدری و عدم وجود وراث در طبقه اول نواده¬های جد پدری (که پدرشان جزء وراث حین¬الفوت نیست) به قایم¬مقامی ارث می¬برند (مواد 875 و 911 قانون مدنی

نظر هیئت عالی:
با توجه به بند 1 ماده 862 قانون مدنی اولاد اولاد نیز جزء ورثه طبقه اول محسوب و چنان چه جد پدری حین¬الفوت اولادی اعم از ذکور یا اناث نداشته باشد اولاد اولاد او سهم مورث خود را خواهد برد. به این نحو که چنان چه مورث نواده حاضر ذکور باشد دو برابر مورث اناث میراث جد پدری را به ارث خواهد برد. در نتیجه نظر اتفاقی در نشست قضایی شهرستان آستارا مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در فرض سوال نواده¬ها ارث می¬برند زیرا مطابق بند 1 از ماده 862 قانون مدنی اولاد اولاد (نواده ها) جزء وراث طبقه اول محسوب می-شوند و هنگام مرگ مورث (جدپدری) زنده هستند و از مواد 889 و 911 قانون مذکور مستفاد می¬شود هرگاه میت اولاد بلاواسطه نداشته باشد اولاد اولاد او هر قدر که پایین بروند قایم¬مقام پدر یا مادر خود بوده و به این طریق جزء وراث طبقه اول محسوب می¬شوند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 875 - شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است و اگر حملی باشد در صوتی ارث می برد که نطفه ی او حین الموت منعقد بوده و زنده هم متولد شود اگر چه فورا پس از تولد بمیرد.

مشاهده ماده 875 قانون مدنی

ماده 911 - هر گاه میت اولاد بلاواسطه نداشته باشد اولاد اولاد او قائم مقام اولاد بوده و بدین طریق جزو وراث طبقه اول محسوب و با هر یک از ابوین که زنده باشد ارث می برد. تقسیم ارث بین اولاد بر حسب نسل به عمل می آید: یعنی هر نسل حصه ی کسی را می برد که به توسط او به میت می رسد. بنابراین اولاد پسر دو برابر اولاد دختر می برند. در تقسیم بین افراد یک نسل پسر دو برابر دختر می برد.

مشاهده ماده 911 قانون مدنی

ماده 862 - اشخاصی که به موجب نسب ارث می برند سه طبقه اند: 1 - پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد. 2 - اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها. 3 - اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن ها.

مشاهده ماده 862 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM