نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/05/20

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/

موضوع:
نوع طلاق در صورت مفقودالاثر بودن زوج

پرسش:
خانمی تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش نموده و مدعی است شوهرش حسب مورد مفقودالاثر یا مجهول المکان است در فرض صدور گواهی نوع طلاق کدام است؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی دادگاه در حدود خواسته و ادعای مطروحه در آن خواهد بود. چنان چه بر مبنای ادعای زوجه دادگاه حکم بر الزام زوج به طلاق صادر کند به اعتبار احراز ادعا و حکم حاکم نوع طلاق باین خواهد بود. صرف ادعای مجهول المکان بودن زوج مشخص کننده نوع طلاق نخواهد بود بلکه رسیدگی دادگاه و حکم صادره از ناحیه دادگاه مشعر بر الزام زوج است که مبین نوع طلاق باین است. به تعبیر دیگر طلاق حاکم طلاق باین است که مصادیق آن در مواد 1029 1129 و 1130 قانون مدنی پیش بینی گردیده است.

نظر اتفاقی:
فلسفه صدور چنین گواهی تعیین تکلیف برای زوجه است. اگر عقیده به رجعی بودن طلاق داشته باشیم در واقع نوعی کار عبث صورت می گیرد که مقنن به عنوان عاقل ترین افراد جامعه از وضع قوانین بی اثر خودداری می کند لذا در هر صورت طلاق آن هم طلاقی که توسط حاکم صادر و جاری می شود باین است ولی زوجه در صورتی که شوهرش مفقودالاثر باشد با فرض صدور حکم موت فرضی باید عده وفات را نگه دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1029 - هر گاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد زن او می تواند تقاضای طلاق کند. در این صورت با رعایت ماده 1023حاکم او را طلاق می دهد.

مشاهده ماده 1029 قانون مدنی

ماده 1129 - در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

مشاهده ماده 1129 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM