نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/11/07

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر کرج

موضوع:
خودداری مستاجر از تحویل مورد اجاره پس از انقضاء مدت

پرسش:
در صورتی که مستاجر پس از انقضاء مدت اجاره مورد اجاره را تحویل مالک ندهد یا اینکه پس از انقضاء مدت مورد اجاره را به دیگری اجاره دهد آیا این عمل خیانت در امانت محسوب می شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه مستاجر مالک منفعت عین مستاجره در مدت اجاره می باشد چنانچه پس از مضی مهلت اجاره صرفا خودداری نماید مرتکب تخلف از قرارداد شده و ملازمه ای با خیانت در امانت ندارد اما چنانچه پس از انقضاء مدت اقدام به انتقال منافع نماید به عنوان انتقال مال غیر قابل تعقیب خواهد بود.

نظر اکثریت:
چون مستاجر مبنای تصرفاتش قانونی و مبتنی بر حق بوده است و تا زمانی که موجر تخلیه را نخواسته یا اینکه استرداد مال غیرمنقول را مطالبه ننموده باشد قانونگذار ادامه تصرفات را به مستاجراجازه داده و ادامه تصرف مستاجر بدون مطالبه از طرف مالک دنباله تصرف قانونی اواست لذا تا زمانی که موجر تخلیه را نخواهد یا اینکه استرداد مال غیر منقول را مطالبه نکند مستاجر غاصب نیست و بر اساس ماده501 قانون مدنی مستاجر در این حالت ماذون به حساب می آید. زیرا قانون مدنی سکوت موجر را دلیل بر رضای او بر ادامه انتفاع شمرده است و ماده 631 قانون مدنی نیز در مورد امانت موید همین نظر است. ماده 631 امین را از تاریخ مطالبه مالک و امتناع متصرف در حکم غاصب شناخته است و قبل از آن مستاجر را امین مالک می داند لذا از زمانی که مالک مال را مطالبه می کند و مستاجر از استرداد آن خودداری می کند می توان گفت مستاجر غاصب است و عمل او مصداق جرم خیانت در امانت می باشد و در صورتی که مستاجر پس از مطالبه تخلیه از سوی موجر مورد اجاره را به دیگری اجاره دهد این انتقال مصداق بارز تصاحب بوده و عمل مستاجر فعل واحدی است که مشمول عناوین مجرمانه متعدد گردیده و می توان وی را تحت عناوین مجرمانه انتقال مال غیر و خیانت در امانت تحت تعقیب قرارداد.

نظر اقلیت:
هر چند که پس از انقضای مدت اجاره از زمانی که مالک مال را مطالبه می کند و مستاجر از استرداد آن خودداری می کند یا پس از مطالبه مورد اجاره را به دیگری اجاره می دهد می توان گفت مستاجر غاصب است ولی نمی توان عمل او را خیانت در امانت دانست چرا که برای تحقق بزه خیانت در امانت لازم است مستاجر اقدام به تصاحب یا تلف یا استعمال نماید در حالی که صرف عدم تخلیه حتی با فرض ادامه استفاده از مصادیق استعمال و خیانت در امانت نیست. چرا که در استعمال لازم است امین بر خلاف نحوه استفاده ای که در خصوص آن با مستاجر توافق نموده از مال امانی استفاده کند و در فرض سوال این گونه نبوده است. و اگر مستاجر پس از انقضاء مدت اجاره اقدام به انتقال منافع به غیر نماید نمی توانیم بگوییم انتقال منافع به غیر محقق شده است. در این حالت حتی اگر اختیار انتقال مورد اجاره به غیر از مستاجر سلب شده باشد عمل مستاجر صرفا یک تخلف قراردادی بوده و معامله انجام یافته فضولی می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یابی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 674 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 501 - اگر در عقد اجاره مدت به طور صریح ذکر نشده و مال الاجاره هم از قرار روز یا ماه یا سالی فلان مبلغ معین شده باشد اجاره برای یک روز یا یک ماه یا یک سال صحیح خواهد بود و اگر مستاجر عین مستاجره را بیش از مدت های مزبوره در تصرف خود نگاه دارد و موجر هم تخلیه ی ید او را نخواهد موجر به موجب مراضات حاصله برای بقیه مدت و به نسبت زمان تصرف مستحق اجرت مقرر بین طرفین خواهد بود.

مشاهده ماده 501 قانون مدنی

ماده 631 - هر گاه کسی مال غیر را به عنوانی غیر از مستودع متصرف باشد و مقررات این قانون او را نسبت به آن مال امین قرار داده باشد مثل مستودع است :بنابراین مستاجر نسبت به عین مستاجره قیم یا ولی نسبت به مال صغیر یا مولی علیه و امثال آن ها ضامن نمی باشد مگر در صورت تفریط یا تعدی و در صورت استحقاق مالک به استرداد از تاریخ مطالبه ی او و امتناع متصرف با امکان رد متصرف مسئول تلف و هر نقص یا عیبی خواهد بود اگر چه مستند به فعل او نباشد.

مشاهده ماده 631 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM