حق عدول از دستور موقت زمانی که در رسیدگی ماهیتی عدم صلاحیت دادگاه احراز شود
پرسش:
در صورتی که دادگاه دستور موقت صادر کند لکـن در رسـیدگی بـه ماهیـت دعـوا عـدم صلاحیت دادگاه صادرکننده دستور موقت معلوم شود آیا دادگاه صادرکننده دستور مزبور حق عدول از آن را دارد؟
نظر هیئت عالی:
به استناد قسمت اخیر ماده 312 قانون آیـین دادرسـی مـدنی صرف عدم صلاحیت در رسیدگی اصل دعوا موجبی برای لغـو دسـتور موقـت صادره نیست مگر اینکه طبق صدر ماده 322 جهتی که موجب صدور دستور موقـت شـده منتفی گردد که در چنین وضعی تکلیف لغو دستور موقت تعیین شده است.
نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دادگاه با صدور دستور موقت از آن فارغ شده و فقـط بـه موجـب مـاده 322 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی به شـرط مرتفـع شـدن جهـت صدور دستور موقت میتواند آن دستور را لغو نماید بنابراین دادگاه حق لغو دسـتور موقـت را ندارد.
نظر اقلیت:
با توجه به اینکه دستور موقت نه حکم بوده و نه قرار مشـمول آرای مقـرر در مـاده 326 قانون فوق الذکر نیست و دستور موقت از نظـر حقـوقی دسـتور قضـایی بـوده و بنـابراین مانند سایر دستورات قضایی مشمول قاعده فراغ دادرسی نبـوده و بـا عنایـت بـه وحـدت ماده 322 قانون مارالذکر دادگاه در صورت پی بردن بـه عـدم صـلاحیت مـیتوانـد از آن عدول نماید.