نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/08/20

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
فسخ اجاره

پرسش:
پرونده ای تحت عنوان فسخ اجاره نامه و خلع ید در دادگاه حقوقی مطرح و مورد رسیدگی و منتهی به صدور رای می گردد در متن دادنامه صادره خوانده محکوم به فسخ اجاره نامه عادی و تخلیه و تحویل مورد اجاره به خواهان می گردد. با قید اینکه خواهان نیز الباقی مبلغ ودیعه را به خوانده عودت دهد و دادنامه معنون در دادگاه تجدیدنظر مورد تایید قرار می گیرد که متاسفانه قبل از درخواست و صدور اجراییه از طرف محکو له محکوم علیه با حسن نیت اقدام به تحویل ملک به محکوم له می نمایند و مبلغ ودیعه در ید ایشان (محکوم له) باقی می ماند محکوم علیه با طرح دعوی مطالبه ودیعه با قرار عدم استماع مواجه می گردد و قرار با عدم تجدید نظر خواهی قطعی می گردد حال قسمی از دادنامه که به نفع محکوم له بوده است اجرا شده و قسم دیگر که نفع محکوم علیه بوده (تودیع مبلغ ودیعه) بدون اقدام مانده است.

نظر هیئت عالی:
پاسخ پرسش اول منفی است زیرا حدود اجراییه علیه خواهان صحیح نیست. ضمانت اجراء پرداخت وجه از ناحیه خواهان فراهم کردن زمینه کردن زمینه اجرای حکم بوده است به این نحو که در صورت عدم پرداخت وجه از ناحیه خواهان حکم صادره به نفع وی اجرا نمی شد.

نظر اکثریت:
صدور حکم بر تودیع مبلغ ودیعه چون خارج از خواسته ی خواهان بوده قابلیت صدور اجراییه نداشته اما ودیعه گذار با توجه به اینکه قرار عدم استماع دعوی قابلیت اعتبار امر مختومه را ندارد می تواند مجددا دادخواست مطالبه وجه ودیعه را مطرح و مانعی نیز با وجود ادله اثباتی برای صدور حکم ندارد.

نظر اقلیت:
چون در حکم اولیه دادگاه آمده است که وجه ودیعه تودیع شود با تقاضای صاحب حق(ودیعه گذار) می توان اجراییه صادر نمود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM