تعدادی از مالکین پلاک ثبتی x نسبت به واگذاری حدودا دو هکتار از اراضی به شخص خوانده اقدام می نمایندکه شخص خوانده اقدام به تصرف 20 هکتار می نماید و 3 نفر از خواهانها (مالکین) با وکالت وکیل نسبت به تقدیم دادخواست خلع ید اقدام می نمایند که با درنظر گرفتن فروض ذیل آیا خواهانها می توانند حکم خلع ید از کل مازاد تصرفی خوانده را بگیرند ؟ فروض: الف) واگذارکنندگان برخی از مالکین بوده اند (حدودا ده نفر) و بدون اذن دیگران اقدام نموده باشند.
نظر هیئت عالی:
1.در فرضی که ملک دارای سابقه ثبتی است و خواهان ها مطابق ماده 22 قانون ثبت دارای مالکیت رسمی مشاعی هستند نسبت به مازاد بر مساحت واگذار شده می توانند اقدام به طرح دعوای خلع ید نمایند؛ هم چنین اگر برخی از مالکین نسبت به مقدار واگذار شده رضایت نداشته باشند و سایر مالکین در مورد سهم وی معامله فضولی انجام داده باشند می توانند تحت عناوین حقوقی «تقاضای صدور حکم به ابطال معامله فضولی و هم چنین درخواست صدور حکم به خلع ید» اقامه دعوی نمایند و در حالت اخیر واگذار کنندگان نسبت به سهم خواهان ها نیز خوانده دعوا خواهند بود.
نظر اکثریت:
اگر ملک مفروزالرعایه باشد نسبت به سهم هرکسی که دادخواست خلع ید تقدیم نموده باید فقط نسبت به سهام و حبه او خلع ید را پذیرفت ولی اگر مفروزالرعایه نباشد مطابق ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی باید با دادخواست احدی از مالکین نسبت به کل ملک خلع ید صورت گیرد.
نظر اقلیت:
اگر به صورت مشاع بوده باشد می شود از کل ملک با تقاضای احدی ازمالکین مطابق ماده 43 قانون اجرای احکام مدنیخلع ید صورت گیرد.
ماده 43 ـ در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.