نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/08/16

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر شبستر

موضوع:
امکان استفاده از اثر انگشت به جای مهر در اسناد تجاری

پرسش:
آیا امضـا در اسنـاد تجـاری ماننـد چک موضوعیـت دارد یا طریقـت به عبـارت دیـگر می تـوان در چک به جـای امضـا از اثر انگشـت استفاده کرد؟

نظر هیئت عالی:
هر چند از مقررات مواد 223 و 309 و 311 قانون تجارت و مواد 3 و 4 قانون صدور چک مصوب سال 1355 و اصلاحیه های بعدی آن به ظاهر چنین استنباط می شود که برات و سفته باید به امضا و یا مهر دهنده برات سفته و چک به امضای صادرکننده آن برسد نظر به این که مفاد ماده 226 قانون تجارت در مقام احصای شرایط اساسی تنظیم برات موارد هفتگانه ای را ذکر کرده که در صورت فقدان هر یک از آن شرایط برات مشمول مقررات راجع به اسناد تجارتی نیست و ذکری از امضا یا مهر برات و همچنین قید کلمه برات روی ورقه نکرده است و از آن جا که مراد و منظور از امضا یا مهر اسناد تجارتی قبول تعهد بر پرداخت به موقع مبلغ مندرج در آن اسناد بوده و به لحاظ این که در عرف جامعه ما اثر انگشت هم متضمن این معناست و ذکر عبارت امضا یا مهر از باب وجه غالب بوده است به نظر می رسد در صورتی که اسناد تجارتی دارای اثر انگشت به جای امضا باشند باز هم قواعد و مقررات قانون تجارت بر آن ها حاکم است

نظر اتفاقی:
مطابق ماده 223 و 308 قانون تجارت برات و سفته به امضا یا مهر برات دهنده یا صادرکننده سفته و برابر ماده 311 قانون مرقوم چک باید با امضا صادر کننده باشد. لذا چنان چه صادرکننده به جای امضا اثر انگشت خود را ذیل اسناد مرقوم زده باشد سند موصوف را نمی توان سفته یا برات یا چک تلقی نمود. دارنده نمی تواند از مزایای قانون تجارت بهره مند گردد بلکه می توان به عنوان یک سند مدنی تعهد آور تلقی کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 223 ـ برات علاوه بر امضاء یا مهر برات دهنده باید دارای شرایط ذیل باشد: 1) قید کلمه ( برات) در روی ورقه. 2) تاریخ تحریر ( روز و ماه و سال). 3) اسم شخصی که باید برات را تادیه کند. 4) تعیین مبلغ برات. 5) تاریخ تادیه وجه برات. 6) مکان تادیه وجه برات اعم از اینکه محل اقامت محال علیه باشد یا محل دیگر. 7) اسم شخصی که برات در وجه یا حواله کرد او پرداخته می شود. 8) تصریح به اینکه نسخه اول یا دوم یا سوم یا چهارم الخ است.

مشاهده ماده 223 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 311 ـ در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادرکننده برسد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.

مشاهده ماده 311 قانون تجارت

ماده 226 ـ در صورتی که برات متضمن یکی از شرایط اساسی مقرر در فقرات 2 ـ 3 ـ 4 ـ 5 ـ 6 ـ 7 و 8 ماده 223 نباشد مشمول مقررات راجعه به بروات تجارتی نخواهد بود.

مشاهده ماده 226 قانون تجارت

ماده 308 ـ فته طلب علاوه بر امضاء یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد: 1) مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف. 2) گیرنده وجه. 3) تاریخ پرداخت.

مشاهده ماده 308 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM