نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/04/10

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
پرداخت نفقه فرزندی که در غیر از محلی که پدر تعیین کرده مسکن گزیند

پرسش:
راجع به نفقه اقارب با توجه به ماده 1107 چنان چه اقارب مثل فرزندان علی رغم وجود امکانات در منزل پدر حاضر به زندگی در کنار پدر نباشند دادگاه می تواند خوانده را به پرداخت نفقه اعم از وجه نقد و غیره به خواهان در محلی که خواهان قصد زندگی در آن محل را دارد محکوم کند؟

نظر هیئت عالی:
اصل این است که پدر تکلیف قانونی دارد مسـکن منـاسبی با رعایـت شرایط مواد 1197 و 1198 قانون مدنی برای فرزند تهیه کند اما اگر شخص واجب النفقه دلایل موجهی ارایه دهد که سکونت او را در غیر از محلی که پدر تعیین کرده توجیه نماید به تشخیص دادگاه پدر ملزم است هزینه مسکن او را تامین کند از قبیل تامین هزینه مسکن فرزند دانشجو در شهر دیگر.

نظر اتفاقی:
با توجه به مواد 1197 1199 1204 1205 قانون مدنی گرچه نفقه فرزندان بـا پـدر است لیکن در فرض سوال که فرزند با وجود فراهم بودن امکانات نمی خواهد از آن ها استفاده کند بلکه به دلخواه خود زندگی مستقل اختیار می کند:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1197 - کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله ی اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم نماید.

مشاهده ماده 1197 قانون مدنی

ماده 1198 - کسی ملزم به انفاق است که متمکن از دادن نفقه باشد یعنی بتواند نفقه بدهد بدون این که از این حیث در وضع معیشت خود دچار مضیقه گردد. برای تشخیص تمکن باید کلیه ی تعهدات و وضع زندگانی شخصی او در جامعه در نظر گرفته شود.

مشاهده ماده 1198 قانون مدنی

ماده 1199 - نفقه ی اولاد بر عهده ی پدر است پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده ی اجداد پدری است با رعایت الاقرب فالاقرب. در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده ی مادر است. هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده ی اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه ی اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه ی مساوی تادیه کنند.

مشاهده ماده 1199 قانون مدنی

ماده 1204 - نفقه ی اقارب عبارت است از: مسکن و البسه و غذا و اثاث البیت به قدر رفع حاجت با در نظر گرفتن درجه ی استطاعت منفق.

مشاهده ماده 1204 قانون مدنی

ماده 1205 - در موارد غیبت یا استنکاف از پرداخت نفقه چنانچه الزام کسی که پرداخت نفقه بر عهده ی اوست ممکن نباشد دادگاه می تواند با مطالبه ی افراد واجب النفقه به مقدار نفقه از اموال غایب یا مستنکف در اختیار آن ها یا متکفل مخارج آنان قرار دهد و در صورتی که اموال غایب یا مستنکف در اختیار نباشد همسر وی یا دیگری با اجازه ی دادگاه می توانند نفقه را به عنوان قرض بپردازند و از شخص غایب یا مستنکف مطالبه نمایند.

مشاهده ماده 1205 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM