نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/05/04

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر میبد

موضوع:
اخذ حق الاجرای قسمتی از محکوم به مورد سازش طرفین

پرسش:
در صورتی که بعد از انقضای مدت ده روز موضوع ماده 160 قانون اجرای احکام مدنی قسمتی از محکوم به مورد سازش طرفین قرار گیرد در حالی که قسمت دیگر آن توسط دایره اجرای احکام اجرا شده باشد آیا حق الاجرا یا نصف آن نسبت به کل محکوم به اخذ می شود یا نسبت به قسمتی که اجرا شده است یا مورد سازش قرار گرفته است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1): به موجب ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز آن را به موقع اجرا بگذارد یا.. . بنابراین با توجه به ماده 160 قانون مزبور پس از انقضای مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اجراییه که مهلت قانونی اجرای حکم به کیفیت مذکور در ماده 34 قانون است در صورتی که محکوم¬ علیه حکم را اجرا نکند حق اجرا به میزان مذکور در قانون برعهده محکوم علیه مستقر می شود و باید پرداخت شود و در صورتی که پس از انقضای مهلت ده روزه نسبت به قسمتی از محکوم به بین طرفین سازش شود این سازش که بعد از انقضای مهلت صورت گرفته و رافع مسیولیت محکوم علیه در پرداخت حق اجرا نخواهد بود و باید تماما پرداخت شود و منظور قانونگذار از قسمت اخیر ماده 160 قانون اجرای احکام مدنی آن است که طرفین در مهلت ده روزه مقرر در ماده 34 در مورد اجرای حکم سازش نمایند یا بین خود ترتیبی برای اجرای حکم بدهند که در چنین صورتی نصف حق اجرا از محکوم علیه وصول خواهد شد و بعد از گذشتن مدت ده روز ولو این که طرفین سازش کنند تاثیری در مقام ندارد و محکوم علیه باید کلیه حق اجرا را بپردازد.

نظر اکثریت:
در خصوص موضوع فوق در هر حال اگر قسمتی از محکوم به مورد سازش طرفین قرار گیرد نسبت به همان قسمت نصف حق الاجرا وصول می شود و نسبت به بقیه آن کل حق الاجرا و این به عدالت نزدیکتر است و از طرفی ماده 160 مرقوم صراحتی در مورد اخذ کل حق الاجرا ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به این که دادگاه اقدامات اجرایی را انجام می دهد خواه نسبت به قسمتی از محکوم به خواه نسبت به کل آن لذا هزینه های اجرایی به طور کامل از محکوم علیه اخذ می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 160 ـ پرداخت حق اجراء پس از انقضای ده روز از تاریخ ابلاغ اجراییه بر عهده محکوم علیه است ولی در صورتی که طرفین سازش کنند یا بین خود ترتیبی برای اجرای حکم بدهند نصف حق اجراء دریافت خواهد شد. و در صورتی که محکوم به بیست هزار ریال یا کمتر باشد حق اجراء تعلق نخواهد گرفت.

مشاهده ماده 160 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM