نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:

برگزار شده توسط:
تاریخ برگزاری

موضوع:
محدودیت تکلیف اولیا به پرداخت نفقه فرزندان

پرسش:
اولیا تا چه سنی مکلفند که نفقه افراد واجب النفقه را بپردازند؟

نظر هیئت عالی:
برحسب مقررات ماده 1199 قانون مدنی نفقه اولاد به عهده پدر است و در صورت فوت پدر یا عدم قدرت به پرداخت نفقه انفاق به عهده جد پدری است. لیکن در خصوص این که تا چه سن اولیا مکلف به پرداخت نفقه فرزندان خود می باشند برحسب رویه و مقررات قانونی در خصوص پرداخت نفقه اولاد پس از این که پسر به سن هجده سال تمام برسد کبیر محسوب می شود و با اتخاذ ملاک از ماده 1197 قانون مزبور پرداخت نفقه افراد واجب النفقه مشروط به ندار بودن و بی کاری آنان می باشد. همچنین مادامی که فرزند پسر به تحصیل اشتغال داشته باشد. لکن در مورد فرزند دختر مادام که شوهر اختیار نکرده باشد در هر سنی پدر مکلف به پرداخت نفقه وی می باشد لکن به محض این که همسر انتخاب کرد نفقه به عهده شوهر است.

نظر اتفاقی:
قانون مدنی در مورد زمان و موعد انفاق به فرزندان از سوی ولی قهری و این که آیا رسیدن به سن خاصی فرزندان را از انفاق ولی قهری خارج می کند یا خیر ساکت است لکن ماده 1197 قانون مزبور در خصوص شرایط منفق علیه اشعار می دارد: (کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم سازد) بنابراین حقوقدانان معتقدند هر یک از خویشاوندان عمودی صعودی یا نزولی شخص ـ که اولا موضوع سوال نیز در زمره آن می باشد در صورتی مستحق نفقه است که دارای دو شرط زیر باشد:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1199 - نفقه ی اولاد بر عهده ی پدر است پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده ی اجداد پدری است با رعایت الاقرب فالاقرب. در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده ی مادر است. هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده ی اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه ی اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه ی مساوی تادیه کنند.

مشاهده ماده 1199 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM