نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/02/03

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
تجویز ازدواج مجدد زوج به علت عدم تمکین زوجه با استفاده از حق حبس

پرسش:
از موارد تجویز ازدواج مجدد اثبات عدم تمکین زوجه است در صورتی که علت عدم تمکین زوجه استفاده از حق حبس باشد آیا امکان تجویز ازدواج مجدد این زوج هست؟

نظر هیئت عالی:
از آنجا که زوجه بر مبنای اختیار قانونی از حق حبس خود استفاده کرده است لذا شرط عدم تمکین مقید در قانون حمایت خانواده محقق نگردیده و همان گونه که در نظر اکثریت استدلال شده صدور رای مبنی بر اذن زوج به ازدواج مجدد مشروط به آن است که زوجه بدون مانع مشروع و قانونی از انجام وظایف خود امتناع نماید. و نظر به این که زوجه از حق قانونی خود استفاده کرده است لذا درخواست تجویز ازدواج مجدد زوج در فرض سوال قابل پذیرش به نظر نمی رسد و نظر اکثریت تایید می شود.

نظر اکثریت:
موارد ازدواج مجدد در ماده 16 قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1353 احصا شده است که از وحدت ملاک در موارد موصوف اذن یا تخلف زوجه از وظایف قانونی خود یکی از شرایط ازدواج مجدد می باشد. به عبارت بهتر مقنن زمانی دادگاه خانواده را مجاز به صدور رای مبنی بر اذن زوج به ازدواج مجدد کرده که زوجه بدون مانع مشروع و قانونی از انجام وظایف خود امتناع نماید در سوال مطروحه چون علت عدم تمکین زوجه حق حبس قانونی وی می باشد تخلفی صورت نگرفته است تا محکمه مجاز به صدور رای به اذن ازدواج مجدد مرد باشد هر چند در قانون جدید حمایت از خانواده مقرراتی که ازدواج مجدد زوج را منع یا منوط به اذن محکمه نموده باشد وجود ندارد اما در ماده 58 قانون موصوف اشاره ای به نسخ قانون حمایت از خانواده سال 1353 نیز نشده است. فلذا باید پذیرفت که در مواردی که قانون جدید ساکت است قانون حمایت از خانواده سال 1353 نسخ نگردیده و لازم الاجرا است و لذا محکمه باید در صورت احراز تخلف زوجه اذن ازدواج مجدد مرد را صادر نماید.

نظر اقلیت:
در قوانین فعلی مقنن هیچ منعی را در رابطه با تعدد زوجات پیش بینی نکرده است. از طرف دیگر در ماده 16 قانون حمایت از خانواده سال 1353 هیچ اشاره ای به ناشزه بودن یا نبودن زوجه نشده که این امر حاکی از مطلق بودن بند 3 ماده موصوف است. به عبارت بهتر چون هیچ اشاره ای به قانونی بودن یا نبودن تمکین نشده منعی در صدور اذن ازدواج مجدد مرد در سیوال مطروحه وجود ندارد چراکه هدف از عقد نکاح زندگی مشترک طرفین بوده و حق حبس ناشی از مهر امری استثنایی است که باید به موارد منصوص محدود نمود (که همان حق مطالبه نفقه زوجه است ). اصل 40 قانون اساسی که اشعار ی دارد «هیچ کس نمی تواند اعمال حق خود را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد» در همین راستاست زیرا با توجه به وضعیت فعلی مهر در جامعه (که پرداخت به نحو اقساط چه بسا به ده ها سال به طول انجامد) محدود نمودن محاکم در صدور اذن ازدواج مجدد به معنی سلب حق قانونی چنین افرادی خواهد بود. بنابراین دادگاه حتی با وجود حق حبس می تواند اذن ازدواج مجدد مرد را صادر نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 16ـ به منظور تحکیم مبانی خانواده و جلوگیری از افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق و سعی در ایجاد صلح و سازش قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون مراکز مشاوره خانواده را در کنار دادگاههای خانواده ایجاد کند. تبصره ـ در مناطقی که مراکز مشاوره خانواده وابسته به سازمان بهزیستی وجود دارد دادگاهها می توانند از ظرفیت این مراکز نیز استفاده کنند.

مشاهده ماده 16 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM