نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/09/14

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
عدم استماع دعوای دارنده سند علیه ظهر نویس پس از انقضای مهلت مقرر

پرسش:
آیا با انقضای مهلت طرح دعوا علیه ظهرنویس چک موضوع ماده 315 قانون تجارت دعوای مطروحه قابل استماع است؟

نظر هیئت عالی:
ماده 315 قانون تجارت و مواعد مندرج در آن ناظر به تاریخ مطالبه وجه چک از بانک محال علیه است. لذا چنان چه ظرف مدت پانزده روز از تاریخ صدور چک دارنده چک به بانک مراجعه نکند و گواهی عدم پرداخت از بانک محال علیه صادر نشود اساسا دعوای دارنده علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود.

نظر اتفاقی:
ظهرنویسی به معنای نوشتن در پشت سند است. دارنده با امضای ظهر (پشت سند تجاری) آن را انتقال می دهد. ظهرنویسی انواعی دارد از جمله 1ـ ظهرنویسی به عنوان انتقال 2ـ به عنوان وکالت 3ـ به عنوان وثیقه و ظهرنویسی با هر ماهیتی که ظهرنویس قصد می کند به صراحت ماده 277 قانون تجارت حاکی از انتقال برات است با وصف فوق اصل «ظهرنویسی به عنوان انتقال است». چنان چه خلاف آن باشد باید قید شود چنان چه سند تجاری در وجه حامل باشد ظهرنویسی حکایت از ضمانت است در خصوص رعایت مهلت توسط دارنده چک ماده 286 قانون تجارت برای دارنده مهلت یک سال جهت طرح دعوا به طرفیت ظهرنویس تعیین کرده است. به استناد رای وحدت رویه 597 مورخ 12/2/1374 هیات عمومی دیوان عالی کشور چنان چه ظهرنویسی به عنوان ضمان باشد رعایت مهلت ها ضروری نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 277 ـ هر گاه دارنده برات به رویت یا به وعده که در یکی از شهرهای ایران صادر و باید در ممالک خارجه تادیه شود در مواعد مقرر در مواد فوق قبولی نوشتن یا پرداخت وجه را مطالبه نکرده باشد مطابق مقررات همان مواد حق او ساقط خواهد شد.

مشاهده ماده 277 قانون تجارت

ماده 286 ـ اگر دارنده براتی که بایستی در ایران تادیه شود و به علت عدم پرداخت اعتراض شده بخواهد از حقی که ماده 249 برای او مقرر داشته استفاده کند باید در ظرف یک سال از تاریخ اعتراض اقامه دعوی نماید. تبصره ـ هر گاه محل اقامت مدعی علیه خارج از محلی باشد که وجه برات باید در آنجا پرداخته شود برای هر شش فرسخ یک روز اضافه خواهد شد.

مشاهده ماده 286 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM