نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/12/05

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
انتقال مالکیت در بیع خیاری

پرسش:
در بیع شرط مالکیت از چه زمانی منتقل می شود؟ آیا کسی که در نتیجه بیع شرط متصرف ملکی می شود می تواند علیه غاصب طرح دعوی خلع ید کند؟

نظر هیئت عالی:
1. مالکیت به مورد معامله به مشتری یا انتقال گیرنده منتقل نمی شود همانطوری که قانونگذار در ماده 33 قانون ثبت به صراحت بیان کرده که انتقال دهنده می تواند ملک مورد انتقال با حق استرداد را به نام خود ثبت کند اگر مالکیت انتقال داده شود معقول و منطقی نیست که انتقال دهنده ملک مورد معامله با حق استرداد را به نام خود ثبت نماید. اکثر حقوقدانان عقیده دارند که معامله یا حق استرداد موضوع ماده 33 قانون ثبت ناسخ بیع شرط موضوع ماده 458 قانون مدنی می باشد.

نظر اتفاقی:
حسب ماده 364 قانون مدنی در بیع خیاری مالکیت از حین عقد بیع است نه از تاریخ انقضاء خیار؛ بنابراین به محض وقوع بیع مالکیت نیز منتقل می شود ولیکن حسب ماده 460 قانون مزبور مشتری نمی تواند در مبیع تصرفی کند که نافی خیار باشد. به عبارتی مشتری به عنوان مالک جدید تمام آثار حقوق مالکیت را دارد مگر آن چه که نافی خیار باشد که در مانحن فیه در صورتی که شرایط دیگر دعوی خلع ید از جمله اثبات مالکیت به طریق سند رسمی را نیز دارا باشد مانعی در طرح دعوی خلع ید از سوی مشتری نخواهد بود.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 364 - در بیع خیاری مالکیت از حین عقد بیع است نه از تاریخ انقضاء خیار و در بیعی که قبض شرط صحت است (مثل بیع صرف) انتقال از حین حصول شرط است نه از حین وقوع بیع.

مشاهده ماده 364 قانون مدنی

ماده 458 - در عقد بیع متعاملین می توانند شرط نمایند که هر گاه بایع در مدت معینی تمام مثل ثمن را به مشتری رد کند خیار فسخ معامله را نسبت به تمام مبیع داشته باشد و همچنین می توانند شرط کنند که هر گاه بعض مثل ثمن را رد کرد خیار فسخ معامله را نسبت به تمام یا بعض مبیع داشته باشد در هر حال حق خیار تابع قرارداد متعاملین خواهد بود و هر گاه نسبت به ثمن قید تمام یا بعض نشده باشد خیار ثابت نخواهد بود مگر با رد تمام ثمن.

مشاهده ماده 458 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM