نشست قضایی شماره 1400-8472

نشست قضایی شماره 1400-8472

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8472


کد نشست:
1400-8472

تاریخ برگزاری:
1399/08/14

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ماده قانونی مستند میزان مجازات بزه های مندرج در ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک

پرسش:
با توجه به اینکه حسب ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک ارتکاب افعال مقرر در این ماده جعل در سند رسمی محسوب می گردد و از طرفی در فصل پنجم از کتاب پنجم قانون مجازت اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) چندین ماده به جعل سند رسمی (اعم از مادی یا مفادی) اختصاص یافته که مجازات آن ها با توجه به وضعیت شغلی متفاوت می باشد؛ لذا در مقام تعیین و اعمال مجازات به کدام یک از مواد قانونی از فصل پنجم قانون ذکرشده باید استناد کرد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت که اعلام نموده از میان 7 بند مذکور ذیل ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک تنها بند پنجم از مصادیق جعل مادی است و سایر بندها از مصادیق جعل معنوی محسوب می گردد؛ بنابراین چنانچه رفتار متهم منطبق با جعل مفادی باشد وفق ماده 534 قانون تعزیرات مجازات می گردد و در صورتیکه عمل مرتکب از مصادیق بند 5 ماده 100 قانون ثبت باشد جعل مادی واقع و درنتیجه به مجازات مقرر در ماده 532 قانون ذکر شده محکوم می گردد.

نظر اکثریت:
مقنن به موجب ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک با تعیین هفت مصداق از موارد مفروض مجعول در اسناد رسمی مجازات مرتکب را به قانون مجازات اسلامی یعنی مجازات جاعل در سند رسمی احاله نموده است. با توجه به اینکه در جعل مادی شکل و ظاهر سند به طرق بیان شده توسط قانونگذار تغییر می یابد ولی در جعل مفادی شکل و ظاهر سند اصلی تغییر نمی یابد بلکه بزهکار آنچه را که مورد قصد اشخاص است در ذهن خود تغییر داده و آنگاه آنچه که در ذهن تغییر یافته و خلاف قصد اشخاص می باشد را به رشته تحریر در می آورد؛ لذا جهت تعیین مجازات افعال مقرر در ماده 100 قانون موصوف نخست باید هریک از رفتار ها را بررسی نمود و مشخص نمود که از مصادیق جعل مادی است یا مفادی؛ چنانچه مصداق جعل مادی باشد مجازات وی منطبق بر ماده 532 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) و چنانچه مصداق جعل مفادی باشد مجازات وی منطبق بر ماده 534 قانون موصوف می باشد.

نظر اقلیت:
مجازات مرتکبین بزه های مندرج در ماده 532 الی 534 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) با توجه به اینکه جاعل از کارمندان و مسیولان دولتی باشد و در اجرای وظیفه مرتکب جعل گردد یا اینکه اشخاص عادی باشد متفاوت است. در ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک مرتکبین این بزه را مستخدمین و اجزاء ثبت اسناد و املاک و صاحبان دفاتر رسمی عنوان نموده است که در خصوص سردفتران اسناد رسمی با توجه به اینکه موضوع مربوط به اسناد رسمی می باشد قانونگذار مجازات آن ها را مانند مستخدمان دولتی قلمداد نموده است؛ بنابراین مجازات این اشخاص از شمول ماده 533 قانون موصوف خارج می باشد. با توجه به اینکه در ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک رفتارهای متفاوتی جرم انگاری شده است لازم است هریک بررسی و مشخص گردد که منطبق با جعل مادی است یا مفادی. از میان رفتارهای ذکر شده بندهای 2 3 و 4 چون جعل در خود سند انجام شده است و در ماهیت اسناد بدون تغییر ظاهری خود اسناد تغییری حاصل نشده است؛ بلکه در ظاهر تغییر صورت گرفته است مصداق جعل مادی بوده و به موجب ماده 532 قانون موصوف مجازات می گردد و بندهای 5 و 7 ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک چون رفتار جعل بدون تغییر در ظاهر سند بوده است مصداق جعل مفادی بوده و به موجب ماده 534 قانون ذکر شده مجازات می گردد.

نظر ابرازی:
رفتارهای ذکر شده در ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک از مصادیق جعل مادی بوده و در نتیجه طبق ماده 532 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مجازات می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 100 - هر یک از مستخدمین و اجزای ثبت اسناد و املاک و صاحبان دفا تر رسمی عامدا یکی از جرم های ذیل را مرتکب شود جاعل در اسناد رسمی محسوب و به مجازاتی که برای جعل و تزویر اسناد رسمی مقرر است محکوم خواهد شد: اولا- اسناد مجعوله یا مزوره را ثبت کند. ثانیا- سندی را بدون حضور اشخاصی که مطابق قانون باید حضور داشته باشند ثبت نماید. ثالثا- سندی را به اسم کسانی که آن معامله را نکرده اند ثبت کند. رابعا- تاریخ سند یا ثبت سندی را مقدم یا موخر در دفتر ثبت کند. خامسا- تمام یا قسمتی از دفا تر ثبت را معدوم یا مکتوم کند یا ورقی از آن دفا تر را بکشد یا به وسایل متقلبانه دیگر ثبت سندی را از اعتبار و استفاده بیندازد. سادسا- اسناد انتقالی را با علم به عدم مالکیت انتقال دهنده ثبت کند. سابعا- سندی را که به طور وضوح سندیت نداشته و یا از سندیت افتاده ثبت کند.

مشاهده ماده 100 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 534 ـ هر یک از کارکنان ادارات دولتی و مراجع قضایی و مامورین به خدمات عمومی که در تحریر نوشته ها و قراردادهای راجع به وظایفشان مرتکب جعل و تزویر شوند اعم از این که موضوع یا مضمون آن را تغییر دهند یا گفته و نوشته یکی از مقامات رسمی مهر یا تقریریات یکی از طرفین را تحریف کنند یا امر باطلی را صحیح یا صحیحی را باطل یا چیزی را که بدان اقرار نشده است اقرار شده جلوه دهند علاوه بر مجازات های اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

مشاهده ماده 534 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM