نشست قضایی شماره 1398-6515

نشست قضایی شماره 1398-6515

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6515


کد نشست:
1398-6515

تاریخ برگزاری:
1397/06/07

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر محمدیه

موضوع:
اسقاط حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی به واسطه رای یک یا چند نفر کارشناس

پرسش:
آیا تعیین کارشناس قبل از طرح دعوی در محکمه توسط طرفین پرونده به نحوی که نظر کارشناس را قاطع دعوی خود قرار داده باشند مشمول حکم مواد 331 و 369 قانون آیین دادرسی مدنی (سقوط حق تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی) می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
بنا به مستنبط از ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی احکام مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی آن را "قاطع دعوی" قرار داده باشند قابل اعتراض و تجدیدنظر نمی باشد و حکم ماده مذکور قابل تسری به نظریه کارشناسی مربوط به قبل از طرح دعوی که طرفین آن را قاطع دعوی قرار داده اند نمی باشد.

نظر اکثریت:
آرای مستند به نظر یک یا چند نفر کارشناس که طرفین دعوی کتبا رای ایشان را قاطع دعوی دانسته باشند این رای قابل تجدید نظر نمی باشد؛ زیرا آنچه برای قانونگذار مهم بوده اینکه طرفین بر قاطع بودن نظر کارشناس توافق کرده باشند و داخل یا خارج از دادگاه بودن این توافق مد نظر نبوده است.

نظر اقلیت:
چنین نظری قاطع دعوی نبوده و صحت نظریه کارشناسی خارج از دادگاه باید در دادگاه توسط طرفین تایید شود و طرفین باید در دادگاه حاضر شوند؛ چرا که قوانین آیین دادرسی مدنی جزء قواعد آمره بوده و تراضی بر خلاف آن را باید در چهارچوب همان قانون تعریف کرد و فقط در مواردی که قانون پیش بینی کرده امکان پذیر است. بنابراین همانند سازش خارج از دادگاه که می بایست در دادگاه نیز تایید شود نظریه چنین کارشناسی در صورت حضور طرفین در دادگاه و قبول توافقات خارج از دادگاه مورد پذیرش و قاطع دعوی خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 331 - احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر می باشد : الف - در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون (000 000 3) ریال متجاوز باشد. ب - کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی. ج - حکم راجع به متفرعات دعوا درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد. تبصره - احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رای.

مشاهده ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 369 - احکام زیر اگرچه از مصادیق بندهای ( الف) در دو ماده قبل باشد حسب مورد قابل رسیدگی فرجامی نخواهد بود: 1 - احکام مستند به اقرار قاطع دعوا در دادگاه. 2 - احکام مستند به نظریه یک یا چند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی رای آنها را قاطع دعوا قرار داده باشند. 3 - احکام مستند به سوگند که قاطع دعوا باشد. 4 - احکامی که طرفین حق فرجام خواهی خود را نسبت به آن ساقط کرده باشند. 5 - احکامی که ضمن یا بعد از رسیدگی به دعاوی اصلی راجع به متفرعات آن صادر می شود درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل رسیدگی فرجامی نباشد. 6 - احکامی که به موجب قوانین خاص غیرقابل فرجام خواهی است.

مشاهده ماده 369 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM