نشست قضایی شماره 1400-7971

نشست قضایی شماره 1400-7971

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7971


کد نشست:
1400-7971

تاریخ برگزاری:
1398/11/16

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
عنوان اتهامی منطبق بر رفتار فردی که به بهانه خرید مالی آن را اخذ نموده و سپس اقدام به فرار و تصاحب مال موردنظر نموده است.

پرسش:
شاکی چندین راس دام به افرادی که از آنها شناخت ندارد فروخته و پس از توافق اولیه بر سر قیمت خریداران دام ها را داخل خودرو کامیون می گذارند و با توجه به اینکه در روستا محل زندگی شاکی دستگاه عابر بانک وجودندارد برای پرداخت وجه دام ها به شاکی به سمت شهر حرکت می کنند و شاکی نیز با خودروی دیگری دنبال آنها حرکت می کند. در مسیر خریداران (متهمین) از فرصت ترافیک سوء استفاده می کنند و اقدام به فرار می نمایند و بدون پرداخت وجه معامله دام ها را نیز با خود می برند. با عنایت به فرض مطرح شده عنوان اتهامی منطبق بر رفتار متهمین چه عنوانی می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
هرکس مال دیگری را برباید و عمل او مشمول عنوان سرقت نباشد قابل تطبیق با عمل مرتکب موضوع ماده 665 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات است.

نظر اکثریت:
موضوع منطبق با عنوان اتهامی سرقت احشام موضوع ماده 661 قانون مجازات اسلامی - کتاب پنچم «تعزیرات» می باشد. چرا که مانور متقلبانه ای وجود ندارد و بردن مال ناشی از اغفال و با رضایت شاکی نبوده تا موضوع کلاهبرداری تلقی گردد. چراکه در کلاهبرداری شاکی به دلیل اغفال ناشی از مانور متقلبانه با رضایت مال خود را به متهم می دهد. از طرف دیگر عنصر سپردن نیز مخدوش می باشد در نتیجه بزه خیانت در امانت نیز محقق نمی باشد. پس موضوع سرقت احشام می باشد.

نظر اقلیت:
موضوع منطبق با عنوان اتهامی ربودن موضوع ماده 665 قانون مجازات اسلامی - کتاب پنچم «تعزیرات» می باشد. چرا که سرقت باید به نحو پنهانی انجام شود در حالی که عمل متهمین به صورت پنهانی نبوده است. ماده 665 قانون مذکور مقرر می دارد : «هر کس مال دیگری را برباید و عمل او مشمول عنوان سرقت نباشد به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد و اگر در نتیجه این کار صدمه ای به مجنی علیه وارد شده باشد به مجازات آن نیز محکوم خواهد شد».

نظر ابرازی:
رفتار متهمین منطبق با هیچ کدام از عناوین سرقت کلاهبرداری خیانت در امانت ربودن و.. . نمی باشد و صرفا با عنوان تحصیل مال از طریق نامشروع قابل انظباق می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 665 ـ قطع دو بیضه یکباره دیه کامل و قطع بیضه چپ دو ثلث دیه و قطع بیضه راست ثلث دیه دارد. تبصره ـ فرقی در حکم مذکور بین جوان و پیر و کودک و بزرگ و عنین و سالم و مانند آن نیست.

مشاهده ماده 665 قانون مجازات اسلامی

ماده 661 ـ افضای غیرهمسر به ترتیب ذیل موجب ضمان است: الف ـ هرگاه افضاء شده نابالغ یا مکره بوده و افضاء به سبب مقاربت باشد علاوه بر مهرالمثل و دیه کامل زن در صورت ازاله بکارت ارش البکاره نیز ثابت خواهد بود و اگر افضاء به غیرمقاربت باشد دیه کامل زن و در صورت ازاله بکارت مهرالمثل نیز ثابت است. ب ـ هرگاه افضاء با رضایت زن بالغ و از طریق مقاربت انجام گرفته باشد تنها پرداخت دیه کامل زن ثابت خواهد بود. پ ـ افضای ناشی از وطی به شبهه علاوه بر مهرالمثل و دیه در صورت ازاله بکارت موجب ارش البکاره نیز می باشد.

مشاهده ماده 661 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM