نشست قضایی شماره 1400-7826

نشست قضایی شماره 1400-7826

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7826


کد نشست:
1400-7826

تاریخ برگزاری:
1397/10/03

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر سرخس

موضوع:
تعیین و مطالبه نفقه

پرسش:
دادخواست تعیین نفقه مالی است یا غیر مالی ؟ در صلاحیت شورا است یا دادگاه ؟ در صورتی که در صلاحیت دادگاه باشد اگر خواهان تعیین آن را رای گرفته و در مرحله ی عالی رای قطعی شده باشد پس از ابلاغ آن مبادرت به تقدیم دادخواست مطالبه ی نفقه را نموده آیا می تواند از مبلغ تعیین شده افزایش آن را مطالبه نماید یا خوانده کاهش آن را بخواهد ؟

نظر هیئت عالی:
دعوای تعیین میزان نفقه بر خلاف دعوای (مطالبه نفقه) دعوای غیر مالی و در صلاحیت رسیدگی محاکم عمومی (حقوقی) می باشد در حالی که دعوی مطالبه نفقه با رعایت نصاب قانونی تا دویست میلیون ریال در صلاحیت شورای حل اختلاف است هر چند در خصوص میزان نفقه حکم قطعی وجود دارد لیکن تقاضای افزایش با کاهش میزان نفقه با ادعای تغییر وضعیت اقتصادی و هزینه های معیشتی با قاعده اعتبار امر قضاوت شده تعارضی نداشته و قابلیت استماع و رسیدگی ماهوی دارد.

نظر اکثریت:
تعیین نفقه غیر مالی در صلاحیت دادگاه و مطالبه مالی در صورت رسیدن به سقف در دادگاه و در غیر این صورت در شورا رسیدگی می شود. مطالبه نفقه در صورتی که رای قطعی صادر شده باشد جایگاهی برای کارشناسی مجدد نمی باشد و رسیدگی به آن اعتبار امر مختومه دارد. لذا صرفا وفق نظر پرونده سابق رای صادر می گردد.

نظر ابرازی:
اساسا نفقه اعسار در امور حقوقی را نمی توان دارای اعتبار امر مختومه دانست چرا که خواهان (زوجه) می تواند هر زمان با تغییر قیمت ها مطالبه ی بیشتری نماید یا در نفقه ی اقارب منفق می تواند به ملایت خود استناد نماید و هر زمان بگوید شرط نفقه اقارب نیاز منفق له و ملایت منفق است من تا دیروز ملایت داشتم اما الان ندارم هرچند رای قطعی علیه من صادر شده باشد. لذا اگر استدلال جدیدی ارایه شد می توان آن را پذیرفت و اعتبار امر مختوم ندارد و الا وفق بند 6 ماده 84 اقدام می گردد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1108 - هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1108 قانون مدنی

ماده 1106 - در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

مشاهده ماده 1106 قانون مدنی

ماده 1206 - زوجه در هر حال می تواند برای نفقه ی زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه ی مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت افلاس یا ورشکستگی شوهر زن مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه ی نفقه نمایند.

مشاهده ماده 1206 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM