نشست قضایی شماره 1400-8224

نشست قضایی شماره 1400-8224

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8224


کد نشست:
1400-8224

تاریخ برگزاری:
1398/01/27

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر دهاقان

موضوع:
بررسی مصداق سوء استفاده از ضعف نفس نسبت به شخص معلول جسمی گفتاری و حرکتی

پرسش:
در پرونده ای آقای الف فلج جسمی گفتاری و حرکتی است؛ مطابق با نظریه پزشکی قانونی از نظر عقلانی قوه ی تشخیص و تصمیم گیری در امور مالی اش را دارد؛ بدلیل مشکلات شدید حرکتی جسمی و نیاز به وابستگی اطرافیان احتمال مورد سوء استفاده قرار گرفتن و فریب وی وجود داشته است. حال اگر آقای الف منزل شخصی اش را به آقای ب به مبلغ 50 میلیون صلح نموده که ارزش واقعی آن سه میلیارد تومان است. با این فرض که آقای الف محجور نیست؛ اولا: آیا این مورد را می توان مصداق ماده 596 قانون تعزیرات (سوء استفاده از ضعف نفس) دانست؟ ثانیا: آیا چنین صلحی باطل است ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/97/2944 مورخ 98/8/11 مورد تایید اعضای هیات عالی بشرح زیر است؛

نظر اکثریت:
خیر مشمول این ماده نمی شود؛ زیرا شخص الف غیر رشید محسوب نمی شود و دایره شمول این ماده صرفا اشخاص غیر رشید مورد حمایت مقنن قرار گرفته است. منشا اختلاف نظر این ماده در خصوص دایره شمول آن نسبت به افراد رشید و غیررشید «ی» در کلمه شخصی است که به نظر می رسد «ی» نسبت است و در تایید این نظر اولا دفاع قانونگذار از اشخاص معلول و رشیدی که در نتیجه هوی و هوس خود به دیگران نوشته یا سند التزام آور می دهند قابل توجیه نیست زیرا انگیزه بسیاری از معاملات مشروع و قانونی هوی و هوس معامله کنندگان است. مثلا داشتن ماشین خارجی فول امکانات شاسی بلند. ثانیا: عبارت حوایج شخصی افراد غیر رشید اضافه بنظر می رسد زیرا در هر حال افراد غیر رشید نیز مشمول همان قسمت اول ماده که به همه اشخاص اعم از رشید و غیر رشید اشاره دارند می گردند. ثالثا: بخش انتهایی ماده که به دارندگان ولایت وصایت یا قیمومت اشاره کرده است می تواند قرینه ای باشد بر اینکه هدف مقنن در این ماده صرفا حمایت از افراد غیر رشید بوده است. در خصوص قسمت دوم سوال نظر همه ی همکاران این است که عقد صلح صحیح است زیرا وفق ماده 190 قانون مدنی کلیه شرایط صحت معامله را داراست.

نظر ابرازی:
به نظر می رسد «ی» در کلمه شخصی «یای» وحدت است و می بایست هر گونه استفاده از ضعف نفس اشخاص اعم از رشید و غیر رشید را مشمول ماده 596 دانست زیرا از نظر قواعد ادبی این تفسیر صحیح تر می باشد و اگر «ی» را در عبارت ضعف نفس شخصی «یای» نسبت بدانیم مرجع ضمیر او در عبارت "هوی و هوس او" مشخص نمی گردد و چون اصل را بر حکمت قانونگذار می گذاریم می بایست وفق الفاظ و نص ماده تفسیر نمود و در فرض سوال نیز با اوضاع و شرایطی که بر شخص الف غالب است خارج از انصاف است که چنین خسرانی را متحمل شود و بنا به مراتب فوق صلح وی باطل است و شخص مقابل نیز مشمول ماده 596 می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 596 ـ هر کس با استفاده از ضعف نفس شخصی یا هوی و هوس او یا حوائج شخصی افراد غیر رشید به ضرر او نوشته یا سندی اعم از تجاری یا غیر تجاری از قبیل برات سفته چک حواله قبض و مفاصاحساب و یا هر گونه نوشته ای که موجب التزام وی یا برائت ذمه گیرنده سند یا هر شخص دیگر می شود به هر نحو تحصیل نماید علاوه بر جبران خسارت مالی به حبس از شش ماه تا دو سال و از یک میلیون تا ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود و اگر مرتکب ولایت یا وصایت یا قیمومیت بر آن شخص داشته باشد مجازات وی علاوه بر جبران خسارات مالی از سه تا هفت سال حبس خواهد بود.

مشاهده ماده 596 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 596 ـ سوراخ کردن هر دو طرف بینی و پرده فاصل میان آن خواه با پارگی همراه باشد خواه نباشد در صورتی که باعث از بین رفتن بینی یا نوک آن نشود موجب یک سوم دیه کامل است و اگر بهبود یابد موجب یک پنجم دیه کامل است.

مشاهده ماده 596 قانون مجازات اسلامی

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM