نشست قضایی شماره 1399-7082

نشست قضایی شماره 1399-7082

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7082


کد نشست:
1399-7082

تاریخ برگزاری:
1398/03/02

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر گلوگاه

موضوع:
ادله اثبات در روابط نامشروع

پرسش:
آیا مواردی چون عکس پیامک و فیلم میتواند برای اثبات رابطه ی نامشروع دلیل باشد؟

نظر هیئت عالی:
با لحاظ تبصره ماده 211 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نظریه اکثریت قضات دادگستری شهرستان گلوگاه موجه و مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/97/2437 مورخ 1397/10/2 اداره کل حقوقی پیوست بشرح زیر موید استنتاج فوق است:

نظر اکثریت:
اصولا مواردی مانند فیلم و عکس و پیامک به تنهایی دلیل کافی برای اثبات رابطه ی نامشروع نیست و در این موارد علم قاضی بسیار مهم و موثر است. البته قاضی باید موارد فوق را بعنوان اماره و نیز سایر شرایط و اوضاع و احوال را در نظر گرفته و صرف این قضایا نشان تحقق جرم رابطه ی نامشروع نیست. لکن با وجود مراتب فوق و از آنجا که رابطه ی نامشروع بر گرفته از اصول شرعی و تا حدودی عرفی می باشد احراز وجود روابط ازین طریق چنانچه بر خلاف شوونات شرعی و عرفی بین افراد نامحرم باشد برای اثبات بزه رابطه نامشروع کافی است.

نظر اقلیت:
در صورت فقد شهادت و اقرار و صرفا وجود موارد فوق نمیتواند دلیل رابطه ی نامشروع باشد. خصوصا این که با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی افراد به تجهیزات رسانه ای تصویری و.... امکان انتساب جعلی یا ساختگی وجود دارد. خصوصا اینکه وجود رابطه ی فیزیکی و جسمانی از قبیل تقبیل و مضاجعه که لازمه ی حداقلی برای تحقق بزه مذکور است در مواردی چون ارسال پیامک قابل احراز نیست. ازطرفی منع تحقیقات از سوی قانونگذار و محدودیتهایی نظیر مقررات حاکم بر اصل 25 قانون اساسی نیز مشعر بر همین معنا است. مگر اینکه محتوای تصاویر و فیلم مورد استناد بنحوی باشد که اولا دارای شاکی باشد و در ثانی مشتکی عنه نتواند دفاع موثر ولو در اندازه ای که موجب ایجاد شبهه باشد گردد. و الا قراین مذکور چنانچه منجر به اقرار و شهادت نگردند مثبت وجود رابطه ی نامشروع نیست.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 637 ـ قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که به هر علت دارای انگشت نمیباشد موجب ارش است. تبصره ـ در قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که کمتر از پنج انگشت دارد علاوه بر دیه آن انگشتان نسبتی از ارش کف دست نیز ثابت است بدین ترتیب که اگر مچ دست دارای یک انگشت باشد علاوه بر دیه یک انگشت چهار پنجم ارش کف دست و اگر دارای دو انگشت باشد علاوه بر دیه دو انگشت سه پنجم ارش کف دست و اگر دارای سه انگشت باشد علاوه بر دیه سه انگشت دو پنجم ارش کف دست و اگر دارای چهار انگشت باشد علاوه بر دیه چهار انگشت یک پنجم ارش کف دست نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 637 قانون مجازات اسلامی

ماده 211 ـ علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بین در امری است که نزد وی مطرح می شود. در مواردی که مستند حکم علم قاضی است وی موظف است قرائن و امارات بین مستند علم خود را به طور صریح در حکم قید کند. تبصره ـ مواردی از قبیل نظریه کارشناس معاینه محل تحقیقات محلی اظهارات مطلع گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات که نوعا علم آور باشند می تواند مستند علم قاضی قرار گیرد. در هر حال مجرد علم استنباطی که نوعا موجب یقین قاضی نمی شود نمی تواند ملاک صدور حکم باشد.

مشاهده ماده 211 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM