نشست قضایی شماره 1397-5547

نشست قضایی شماره 1397-5547

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5547


کد نشست:
1397-5547

تاریخ برگزاری:
1381/07/09

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بستان آباد

موضوع:
تعارض بین مواد 339 و 344 و 53 قانون آیین دادرسی مدنی

پرسش:
آیا در مواد 344 و 53 و تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی تعارضی وجـود دارد؟

نظر هیئت عالی:
بین ماده 53 و تبصـره مـاده 339 و مـاده 344 قـانون آیـین دادرسی دادگاهها در امور مدنی هیچگونه تعارضی وجـود نـدارد زیـرا مـاده 54 ناظر به ماده 53 قانون مذکور راجع به دادخواست بدوی در دادگاه عمومی حقوقی اسـت و تبصره 2 ماده 339 و ماده 344 قانون یاد شده در باب دعوای تجدیدنظر وضـع شـده و بـه نظر میرسد که قـرار دادن بررسـی مقـدماتی موضـوع بـه وسـیله دادگـاه بـدوی در مـورد دادخواست تجدیدنظر به لحاظ اهمیت این مرحله از رسیدگی و جلوگیری از آثار و تبعات ناشی از عدم بررسی و دقیق موضوع در مرحله ای که امکان قطعی شدن رای بدوی وجـود دارد بوده است. بنابراین نظر اکثریت تایید میشود.

نظر اکثریت:
قانونگذار بند (1) ماده 341 قانون مذکور را از جهت احراز بررسی در اختیـار دادگـاه گذاشـته است هیچ گونه تعارض و منافات هم در بین نیسـت یـک چیـزی اسـتثنایی اسـت در نهایـت مقنن از مواد دیگر جدا کرده است. قرار رد در این قسمت به وسـیله دادگـاه صـادر مـیشـود و قابل اعتراض در فرجه قانونی است اگر در دادخواست موارد دیگر باشد از جهـت نقـص قـرار نقص به وسیله مدیر دفتر صادر خواهد شد لیکن از جهـت نتیجـه هـیچ امتیـازی هـم در بـین نیست.

نظر اقلیت:
با اینکه بین مواد اعلامی تعارض است و مقنن در مقام بیان بود باید مشخص میکرد چون بـر طرف کردن نقایص و قرار نقص را به عهده مدیر دفتر گذاشـته اسـت اسـتثنا کـردن یـک بنـد خلاف قانون و سلیقه و مخالف منطق و مفهوم است دیگر ارزش قانونی آن چنانی پیدا نمیکند چه قرار را مدیر دفتر صادر کند یا دادگاه علی ایحال قابل اعتراض است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM