نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/09/25

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر آمل

موضوع:
مرجع رسیدگی به دعوای سپاه پاسداران به طرفیت شهرداری (شخصیت حقوقی) و فرد دیگر (شخص حقیقی)

پرسش:
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آمل دادخواستی به طرفیت شهرداری (شخصیت حقوقی) و یک نفـر دیگر (شخص حقیقی) تقدیم داشته است. خواسته خواهان صدور حکم به ابطال پروانه سـاختمانی صادره از سوی شهرداری آمل که خوانده ردیف دوم (شخص حقیقی) با استفاده از آن ساختمان چند طبقه ای را در جنب یا روبروی ساختمان سپاه پاسداران آمل احداث کرده است و همچنین قلع وقمع اعیانی احداثی می باشد. دادگاه به این استدلال که رسیدگی به شکایات و تظلمات اشخاص حقیقـی یا حقوقی نسبت به تصمیمات و اقدامات شهرداری ها در صلاحیت دیـوان عـدالت اداری اسـت بـه استناد بند (1) ماده 11 قانون دیوان عدالت اداری (درقسمت مربوط به ابطـال پروانـه) قـرار عـدم صلاحیت صادرکرده و در قسمت دوم (قلع وقمع بنای احداثی) خود را صالح بـه رسـیدگی دانسـته است. دیوان عدالت اداری نیز به استناد رای شـماره 39 -38 -37 -1368/7/10هیـات عمـومی دیوان عدالت اداری که اشعار می دارد: «شکایات و اعتراضات واحدهای دولتی در هـیچ مـوردقابـل طرح و رسیدگی در شعب دیوان عدالت اداری نیست» به استنادماده 21 قانون آیین دادرسی دیوان عدالت اداری از خود سلب صلاحیت و محاکم عمومی آمل را صالح برای رسیدگی اعلام کرده است و پرونده را به منظور حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال کرده است و آن دیوان نیز محاکم عمومی آمل را صالح تشخیص داده است. وکیل خوانده ردیف دوم (شخص حقوقی) پس از اعـاده پاسـخ از دیوان عالی کشوردفاع کرده است که با توجه به اصل تفکیک قوا قوه قضاییه نمی تواند تصـمیمات متخذه از سوی شهرداری و یا دیگر قوا را باطل کند مگر موارد استثنایی کـه قانونگـذار اجـازه آن را صادر کند از جمله تشکیل دیوان عدالت اداری که اصل و فلسفه وجودی آن امری استثنایی اسـت. از طرفی وفق رای وحدت رویه شماره 63 -43 -138/8/3دیوان عدالت اداری و نظریـه مشـورتی اداره حقوقی شماره 551/7 -1381/1/2 دستگاه ها و سازمان های دولتـی بـه عنـوان شـاکی حـق اعتراض از تصمیمات دولتی را در دیوان عدالت اداری ندارند؛ لذا اصل تفکیک قـوا عـدم صـلاحیت محاکم عمومی در ابطال تصمیمات اداری است. حال با عنایت به مراتب فوق دادگاه زمانی می توانـد دستور (حکم) به قلع وقمع بنای احداثی بدهد که بدوا پروانه صادره از سوی شهرداری ابطال شود و چون دادگاه نمی تواند پروانه را باطل اعلام کند (اگر نتواند باطل اعلام کند) تکلیف چیست؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص سوال مطروحه اگرچه چگونگی دعوای سپاه پاسداران برای قلع و قمع بنای همجوار اعلام نشـده آنچـه محـرز اسـت

نظر اکثریت:
با توجه به صلاحیت عام محاکم دادگستری و نظر به رای دیوان عـالی کشـور دادگـاه حقـوقی آمل صلاحیت رسیدگی به دعوای معنونه را دارد و در صورتی که پس از رسیدگی های معمـول نظر به ابطال پروانه صادره شهرداری داشته باشد می تواند حکم به ابطال آن و یـا حکـم بـه رد دعوای خواهان صادر کند. دادگاه در صورت صدور حکم بـه ابطـال پروانـه صـادره از سـوی شهرداری می تواند حکم به قلع و قمع بنای احداثی بدهد چرا که این دعوا در صلاحیت دادگاه است.

نظر اقلیت:
اقلیت قضات در خصوص صلاحیت عام دادگاه با نظر اکثریت هم عقیده بودند اما در قسـمت صدور حکم به قلع و قمع بنای احداثی پس از صدور حکم به ابطال پروانه سـاختمانی معتقـد بودند که دادگاه نمی تواند حکم به قلع و قمع بنای احداثی صادر کند چرا کـه اولا: خوانـده در ملک خویش بنا احداث کـرده اسـت. ثانیـا: ایـن وظیفـه بر اسـاس مقـررات مـاده 100 قـانون شهرداری به عهده کمیسیون ماده صد شهرداری نهاده شده است و شهرداری وظیفـه دارد پـس از رای قطعی دادگاه مبنی بر ابطال هزینه پروانه ساختمانی مورد نزاع پرونـده را جهـت قلـع و

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11ـ در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد شعبه رسیدگی کننده حکم بر نقض رای یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده صادر می نماید. تبصره ـ پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق مرجع محکوم علیه علاوه بر اجرای حکم مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است.

مشاهده ماده 11 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 21ـ در صورتیکه سند به زبان فارسی نباشد علاوه بر تصویر یا رونوشت گواهی شده ترجمه گواهی شده آن نیز باید پیوست شود. صحت ترجمه و مطابقت تصویر یا رونوشت با اصل باید به وسیله مترجمان رسمی یا سفارتخانه ها یا کنسولگری ها و یا دفاتر نمایندگی‏های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور گواهی شود.

مشاهده ماده 21 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM