نشست قضایی شماره 1399-6722

نشست قضایی شماره 1399-6722

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6722


کد نشست:
1399-6722

تاریخ برگزاری:
1397/08/30

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر فریدونشهر

موضوع:
اتهام قصور در امر پزشکی

پرسش:
پزشکی پس از اخذ برایت از بیمار در خصوص عمل جراحی (فتق) و بدون اخذ برایت در خصوص بیماری واریکوسل اقدام به عمل جراحی می نماید و عوارض بعد از عمل موجب ایجاد ضایعه در اندام بیمار می گردد و کمیسیون پزشکی قانونی وقوع ضایعه را محتمل از هر دو عمل می داند ولی قصور یا تقصیری را متوجه پزشک نمی داند. آیا پزشک در خصوص ضایعه ایجاد شده ضامن است؟ با توجه به محتمل بودن انتساب ضایعه به عمل جراحی که بدون اخذ برایت انجام شده رابطه سببیت و انتساب وجود دارد؟ عدم اخذ برایت از بیمار می تواند از مصادیق تقصیر پزشکی قلمداد گردد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 495 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و تبصره 2 ماده 496 این قانون در اعمال جراحی عدم اخذ برایت از موجبات بقای مسیولیت پزشک (جراح) در پرداخت دیه است و اساسا در اعمال جراحی برایت مسقط دیه است و نه مانع مسیولیت مدنی و در فرض پرسش که برای انجام عمل جراحی در خصوص بیماری واریکوسل اذنی از سوی بیمار داده نشده است و انجام عمل مزبور نیز از مصادیق اعمال ضروری و حیاتی پزشکی موضوع ماده 497 و بند ج ماده 158 قانون صدرالذکر نبوده است؛ پزشک مربوطه دارای مسیولیت مدنی و کیفری است و در فرض پرسش عدم تحصیل اذن از بیمار برای انجام عمل جراحی تقصیر محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
عدم اخذ برایت مصداق تقصیر است و ضامن دیه می باشد.

نظر ابرازی:
اخذ یا عدم اخذ برایت در اصل مسیولیت تاثیری ندارد بلکه بر بار اثبات دعوا و آثار آن موثر می باشد. اگر برایت اخذ نشده باشد بار عدم اثبات تقصیر بر عهده پزشک است و اگر برایت اخذ شده باشد بار اثبات بر عهده زیان دیده است و موضوع باید از نظر فنی بررسی شود و در صورتی که از نظر فنی ایرادی نباشد تقصیری وجود ندارد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM