نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/30

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
تعیین مجازات استفاده از افشانه های اشک آور گازی

پرسش:
با توجه به استعلام دادستانی کل کشور از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در خصوص تعین مصادیق سلاح سرد جنگی که پاسخ استعلام در بند 2 آن افشانه های اشک آور گازی در انواع مختلف که منجر به اختلال تنفسی کوتاه و بلند مدت می گردد را جزء سلاح سرد جنگی اعلام داشته است حال با توجه به استعلام صورت گرفته و تعین مصادیق آن آیا اسپری اشک آور بر اساس بند الف ماده 6 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات مصوب 1390 مجازات می شود یا بر اساس بند ت ماده 12 قانون فوق الذکر؟

نظر هیئت عالی:
مستظهر به نظریه مورخ 94/4/2- 7/94/819 اداره حقوقی که ذیلا نقل می شود عقیده اکثریت صایب است.

نظر اکثریت:
بر اساس بند ت ماده 12 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان اسلحه و مهمات غیر مجاز مصوب 1390 مجازات می شود که عمده استدلال این گروه عبارتند از ؛ اولا: مطابق نص ماده مذکور گازهای اشک آور بر اساس مقرره اشعاری قابل مجازات می باشند. ثانیا: استعلام دادستانی کل کشور مربوط به قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات مصوب 1350 بوده و همچنین پاسخ استعلام راجع به سال 1389 و قبل از قانون مصوب 1390 بوده و قانونگذار با تصویب قانون اخیر آخرین اراده خویش را بیان نموده است.ثانیا: در فرض سوال تمسک به اصل تفسیر به نفع متهم قابل پذیرش نمی باشد. زیرا اصولا تفسیر به نفع متهم جایی کاربرد دارد که نص صریح قانونی نباشد و با وجود صراحت قانون توسل به تفسیر به نفع متهم بر خلاف مقتضای قانون می باشد.

نظر اقلیت:
بر اساس بند الف ماده 6 قانون مذکور قابل مجازات می باشد که این گروه در جهت تحکیم نظر خویش به ادله زیر تمسک جسته اند ؛ اولا: حسب استعلام دادستانی کل کشور از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و پاسخ مرجع مذکور مبنی بر اینکه افشانه های اشک آور گازی که منجر به اختلال تنفسی گردیده جزء سلاح سرد جنگی می باشد بنابراین مطابق مقرره مذکور مجازات می شود. ثانیا: اصل تفسیر به نفع متهم اقتضاء می کند که مجازات مقرر مذکور که اقل از مجازات مقرر از بند ت ماده 12 بوده اعمال شود. زیرا بر اساس قواعد عقلی انصاف و عدالت این موضوع قابل پذیرش نمی باشد که مجازات افشانه های اشک آور شدیدتر از مجازات سلاح سرد جنگی باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 12ـ هر کس به طور غیرمجاز اقلام یا مواد تحت کنترل را خریداری نگهداری یا حمل نماید و یا به توزیع یا فروش آنها اقدام کند و یا هر گونه معامله دیگری با آنها انجام دهد به ترتیب زیر به مجازات تعزیری محکوم می شود: الف ـ مواد رادیواکتیو یا میکروبی به حبس از پانزده تا بیست و پنج سال ب ـ مواد منفجره نظامی یا شیمیایی به حبس از دو تا پنج سال پ ـ مواد ناریه یا منفجره غیرنظامی به حبس از شش ماه تا دو سال و جزای نقدی یک تا دو برابر ارزش مواد کشف شده و در صورتی که هدف از ارتکاب جرم مقاصد غیرامنیتی از قبیل بهره برداری غیرمجاز از معادن باشد به حبس از نود و یک روز تا شش ماه ت ـ گازهای بی حس کننده بیهوش کننده و اشک آور به حبس از شش ماه تا دو سال ث ـ مواد محترقه و شوک دهنده ها (شوکرها) به حبس از نود و یک روز تا شش ماه تبصره ـ خـرید و حمل مواد محترقه غیرمجـاز که برای جشنـها و مراسم استفاده می شود مستوجب جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا ده میلیون ریال است. مواد محترقه ای که به تشخیص وزارت دفاع خطرساز نیست از شمول این ماده و تبصره آن خارج است.

مشاهده ماده 12 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM