نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/10/05

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
مصادیق قانونی و شرعی در خصوص تحقق قاعده توارث در فوت همزمان ناشی از تصادف

پرسش:
کسانی که در ارتباط با تصادف کشته می شوند و تقدم و تاخر فوت آن ها معلوم نیست آیا مورد از مصادیق غرق و هدم است؟ و با توجه به قسمت اخیر ماده 873 قانون مدنی و صدر مسیله سوم کتاب تحریرالوسیله جلد 2 صفحه 401 در مورد میراث موضوع تابع مقررات غرقی و مهدوم تلقی می شود؟

نظر هیئت عالی:
این سوال در دو کمیسیون تخصصی مطرح شده است:

نظر اکثریت:
تصادف جز هدم حساب می شود پس از هم ارث می برند.

نظر اقلیت:
ماده 1024 قانون مدنی اصل کلی ماده 873 قانون مدنی را بیان می کند. در ماده 1024 قانون مدنی تصریح شده که اگر اشخاص متعدد در یک حادثه تلف شوند فرض بر این می شود که همه آن ها در آن واحد مرده اند و مفاد این ماده مانع اجرای مقررات مواد 873 و 874 نخواهد بود. وقتی همه همزمان با هم فوت کرده اند این شرط نیست بلکه زنده بودن وارث در حین فوت مورث شرط است پس تصادف از مصادیق هدم نیست. بنابراین قاعده کلی این است که افرادی که بین آن ها توارث است اگر تاریخ فوت آن ها از نظر تقدم و تاخر معلوم نباشد از هم ارث نمی برند و دو مورد استثناست یکی غرق و دیگری هدم.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 873 - اگر تاریخ فوت اشخاصی که از یکدیگر ارث می برند مجهول و تقدم و تاخر هیچ یک معلوم نباشد اشخاص مزبور از یکدیگر ارث نمی برند مگر آن که موت به سبب غرق یا هدم واقع شود که در این صورت از یکدیگر ارث می برند.

مشاهده ماده 873 قانون مدنی

ماده 1024 - اگر اشخاص متعدد در یک حادثه تلف شوند فرض بر این می شود که همه ی آن ها در آن واحد مرده اند. مفاد این ماده مانع از اجرای مقررات مواد 873 و 874 جلد اول این قانون نخواهد بود.

مشاهده ماده 1024 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM