نشست قضایی شماره 1400-8638

نشست قضایی شماره 1400-8638

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8638


کد نشست:
1400-8638

تاریخ برگزاری:
1399/06/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
بررسی مسئولیت شرکت حمل و نقل

پرسش:
صاحب کالا پس از تخلیه کالا از کشتی کالا را تحویل یک شرکت حمل و نقل می دهد. شرکت حمل و نقل یاد شده نیز با به کارگیری یکی از رانندگان کالا را به وی سپرده تا به مقصد مورد نظر حمل نماید کالای مورد نظر از سوی راننده یاد شده به محل نامعلوم حمل می گردد. در پرونده مشخص گردید راننده کامیون با سرقت اسناد و پلاک خودروی کامیون دیگر خود را به جای مالک وسیله نقلیه دارای پلاک و اسناد ارایه شده قلمداد و کالا را به مقصد مورد نظر خود می برد. صاحب کالا دادخواستی به طرفیت شرکت حمل و نقل تقدیم می دارد. به نظر شما:

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال شرکت حمل و نقل کالا و راننده کامیون مسیولیت تضامنی در قبال صاحب کالا دارند گرچه طبق ماده 386 قانون تجارت مسیولیت متصدی حمل و نقل تعهد به نتیجه است و تحقق مسیولیت مدنی جبران خسارت مبتنی بر نظریه فرض تقصیر است و راننده مقصر از باب غصب نسبت به پرداخت خسارت (عین یا مثل یا بهای کالا) در قبال صاحب کالا دارای مسیولیت تضامنی می باشد و باتوجه به ماده یک قانون آیین دادرسی مدنی که دعاوی بازرگانی را نیز مشمول مقررات و تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی دانسته و مرور زمان پیش بینی نشده است؛ بنابراین مرور زمان موضوع ماده 393 قانون تجارت جاری نمی شود.

نظر اکثریت:
در خصوص مسیولیت امین در قانون مدنی و تجارت به آن اشاره شده است. در قانون مدنی اصل بر عدم مسیولیت امین می باشد مگر اینکه تعدی یا تفریط کرده باشد و بر عکس بر اساس قانون تجارت اصل بر مسیولیت امین می باشد مگر اینکه ثابت نماید مرتکب تقصیر نشده است. در این خصوص قانون تجارت حاکم می باشد به لحاظ اینکه دعوی به طرفیت شرکت حمل و نقل طرح گردید و صرفا در چهارچوب دادخواست دادگاه رسیدگی می کند و بر اساس قرارداد موجود فیمابین شرکت و خواهان بوده و راننده متواری قرارداد با خواهان ندارد و احکام قانون مدنی بر وی بار می گردد و همچنین بر اساس رای وحدت رویه شماره 29 سال 63 در انتهای آن آمده نماینده تجاری مسیولیت دارد راننده نماینده نیست و بر اساس مواد 386 و 387 و 388 قانون تجارت صاحب کالا (خواهان) می تواند صرفا به طرفیت شرکت حمل و نقل طرح دعوا نماید و در خصوص شق دوم با توجه به اینکه شکایت کیفری مطرح گردید مرور زمان را شکایت کیفری قطع می نماید.

نظر اقلیت:
مسیولیت به عهده شرکت حمل و نقل می باشد به لحاظ اینکه مسیولیت و ید شرکت ید ضمانی است و علاوه بر شرکت راننده خاطی هم در صورت شناسایی مسیولیت دارد. النهایه خواهان می تواند به طرفیت شرکت حمل و نقل و راننده اقامه دعوا نماید. در خصوص شق دوم سوال: مرور زمان در قانون تجارت با توجه به ماده یک قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 که دعوی بازرگانی را مشمول آن می داند و در قانون فوق الذکر مرور زمان قید نشده است؛ یعنی مرور زمان ندارد و می تواند علیه شرکت حمل و نقل طرح دعوا نماید.

مبحث:
قانون مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 386 ـ اگر مال التجاره تلف یا گم شود متصدی حمل و نقل مسئول قیمت آن خواهد بود مگر اینکه ثابت نماید تلف یا گم شدن مربوط به جنس خود مال التجاره یا مستند به تقصیر ارسال کننده و یا مرسل الیه و یا ناشی از تعلیماتی بوده که یکی از آنها داده اند و یا مربوط به حوادثی بوده که هیچ متصدی مواظبی نیز نمی توانست از آن جلوگیری نماید قرارداد طرفین می تواند برای میزان خسارت مبلغی کمتر یا زیادتر از قیمت کامل مال التجاره معین نماید.

مشاهده ماده 386 قانون تجارت

ماده 393 ـ نسبت به دعوی خسارت بر علیه متصدی حمل و نقل مدت مرور زمان یک سال است. مبدا این مدت در صورت تلف یا گم شدن مال التجاره و یا تاخیر در تسلیم روزی است که تسلیم بایستی در آن روز به عمل آمده باشد و در صورت خسارات بحری ( آواری) روزی که مال به مرسل الیه تسلیم شده.

مشاهده ماده 393 قانون تجارت

ماده 387 ـ در مورد خسارات ناشیه از تاخیر تسلیم یا نقص یا خسارات بحری ( آواری) مال التجاره نیز متصدی حمل و نقل در حدود ماده فوق مسئول خواهد بود. خسارات مزبور نمی تواند از خساراتی که ممکن بود در صورت تلف شدن تمام مال التجاره حکم به آن شود تجاوز نماید مگر اینکه قرارداد طرفین خلاف این ترتیب را مقرر داشته باشد.

مشاهده ماده 387 قانون تجارت

ماده 388 ـ متصدی حمل و نقل مسئول حوادث و تقصیراتی است که در مدت حمل و نقل واقع شده اعم از اینکه خود مباشرت به حمل و نقل کرده و یا حمل و نقل کننده دیگری را مامور کرده باشد. بدیهی است که در صورت اخیر حق رجوع او به متصدی حمل و نقلی که از جانب او مامور شده محفوظ است.

مشاهده ماده 388 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM