نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/12/02

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
اخطاریه رفع نقص در دعوای اعسار

پرسش:
1-مطابق دادخواست تجدیدنظرخواهی تجدیدخواه نسبت به ابطال تمبر هزینه دادرسی اقدام نکرده است؛ لذا دفتر دادگاه اخطاریه رفع نقص صادر نموده و در مهلت ده روزه دعوای اعسار از هزینه دادرسی اقامه می نماید؛ تصمیم دادگاه چیست؟

نظر هیئت عالی:
اولا مطابق ماده 505 قانون آیین دادرسی مدنی تقاضای صدور حکم به اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن دادخواست نخستین یا درخواست واخواهی تجدیدنظر و فرجامخواهی و یا به طور علیحده با تقدیم دادخواست جداگانه قابلیت طرح و استماع دارد؛ بنابراین در صورتیکه پس از اخطار رفع نقص از بابت عدم پرداخت هزینه دادرسی دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی تقدیم شود مرور زمان ده روزه ی اخطار رفع نقص عملا منتفی می شود. ثانیا در صورتی که محکوم علیه غیابی دادخواست واخواهی خود را متعاقب صدور قرار قبولی واخواهی مسترد کند بنابر وحدت ملاک ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی (بند ب) قرار رد دعوا صادر شده و با قطعی شدن قرار مذکور مهلت 20 روز تجدیدنظرخواهی نسبت به حکم ماهوی آغاز شده و پس از مضی 20 روز از تاریخ مذکور حکم قطعی می شود.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 505 قانون آیین دادرسی مدنی ادعای اعسار ازپرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است بنابرای دعوای اعسار از هزینه ی دادرسی قابلیت استماع و رسیدگی دارد و مرور زمان ده روزه اخطاریه رفع نقص را متوقف می نماید و پس از رسیدگی و صدور حکم بر رد دعوای اعسار چنانچه رفع نقص نگردد مطابق تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دادخواست تجدیدنظر خواهی صادر و اعلام خواهد شد.

نظر اقلیت:
چنانچه مطابق دادخواست تجدید نظرخواهی تجدید نظرخواه نسبت به ابطال هزینه دادرسی اقدام نکرده باشد و منجر به صدور اخطاریه رفع نقص شده باشد اقامه ی دعوای اعسار از هزینه دادرسی به معنای رفع نقص نبوده و نمی تواند به عنوان رفع نقص تلقی گردد چون مهلت ده روزه جهت رفع نقص موعد قانونی محسوب می گردد و موعد قانونی قابل تغییر نبوده مگر اینکه مبتنی بر عذر موجه قانونی یا سهو و اشتباه دفتر بوده باشد؛ بنابراین مطابق تبصره 2 ماده 339 و 451 و 452 قانون مدنی دعوای اعسار به مفهوم رفع نقص نبوده و قابلیت استماع را در این مرحله ندارد؛ مگر اینکه قبل از صدور اخطاریه رفع نقص دعوای اعسار مطرح گردیده باشد که قابلیت استماع و رسیدگی و صدور حکم را دارد.

نظر ابرازی:
مطابق ماده 505 قانون آیین دادرسی مدنی ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است؛ بنابراین دعوای اعسار از هزینه ی دادرسی قابلیت استماع و رسیدگی دارد و مرور زمان ده روزه اخطاریه رفع نقص را متوقف می نماید و پس از رسیدگی و صدور حکم بر رد دعوای اعسار چنانچه رفع نقص نگردد مطابق تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دادخواست تجدیدنظر خواهی صادر و اعلام خواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 505 - ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد. طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است. اظهارنظر درمورد اعسار از هزینه تجدید نظرخواهی و یا فرجام خواهی با دادگاهی می باشد که رای مورد درخواست تجدید نظر و یا فرجام را صادر نموده است. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان مستمری بگیر سازمان بهزیستی کشور با ارائه کارت مددجویی و تاییدیه رسمی مراجع مزبور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند. (الحاقی 18/12/1394)

مشاهده ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 339 - پس از توافق بایع و مشتری در مبیع و قیمت آن عقد بیع به ایجاب و قبول واقع می شود. ممکن است بیع به داد و ستد نیز واقع گردد.

مشاهده ماده 339 قانون مدنی

ماده 451 - تصرفاتی که نوعا کاشف از به هم زدن معامله باشد فسخ فعلی است.

مشاهده ماده 451 قانون مدنی

ماده 452 - اگر متعاملین هر دو خیار داشته باشند و یکی از آن ها امضا کند و دیگری فسخ نماید معامله منفسخ می شود.

مشاهده ماده 452 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM