نشست قضایی شماره 1400-8600

نشست قضایی شماره 1400-8600

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8600


کد نشست:
1400-8600

تاریخ برگزاری:
1397/11/17

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر گناباد

موضوع:
مهلت صدور اجرائیه در آراء قابل واخواهی و تجدید نظر خواهی با هم

پرسش:
اتمام مهلت اعتراض (واخواهی و تجدید نظرخواهی) در آراء غیابی جهت صدور اجراییه چند روز است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که مطابق مواد 306 و 336 ق.آ.د.م مهلت هر یک از مراحل واخواهی و تجدیدنظرخواهی 20 روز می باشد و طبق ماده 445 قانون مذکور روز اقدام و ابلاغ محاسبه نمی گردد و از سوی دیگر پس از پایان مهلت واخواهی و عدم اقدام محکوم علیه در اعتراض مهلت 20 روز تجدید نظرخواهی از بیست و سوم شروع شده و چون قبلا تاریخ ابلاغ دادنامه در مرحله واخواهی محاسبه شده بنابراین در مرحله تجدیدنظرخواهی روز ابلاغ منتهی و اتمام مهلت اعتراض و امکان صدور اجراییه 43 روز از تاریخ ابلاغ دادنامه غیابی می باشد.

نظر اکثریت:
42 روز است زیرا مهلت طبق ماده 306 و 336 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص واخواهی و تجدید نظر خواهی هر کدام بیست روز است که روز ابلاغ و اقدام نیز به آن اضافه می شود و مجموعا 42 روز می شود و اینکه گفته می شود فرصت واخواهی 22 روز است و فرصت تجدید نظر خواهی نیز 22 روز است (با ملاحظه ی روز ابلاغ و اقدام) باطل است زیرا ابلاغ مشترک است و فرض این است که اقدامی هم برای واخواهی صورت نگرفته است لذا فقط دو روز به 42 روز اضافه می شود و روز اقدام در صورتی در زمره مهلت محاسبه می شود که اقدامی صورت پذیرد.

نظر اقلیت:
44 روز است به استدلال ذکر شده در پاسخ سابق و اینکه گفته شده است روز اقدام از زمره مهلت ها محاسبه نمی شود صحیح نیست زیرا به صراحت ماده 445 روز اقدام نیز جزء مهلت است و اگر استدلال اکثریت صحیح باشد لازم می آید که در روز 22 هم فرصت واخواهی باشد (چون روز اقدام است) و هم فرصت تجدید نظر خواهی باشد (چون فرض است که اقدامی صورت نگرفته است) یعنی اگر شخص در روز 22 اعتراضی مطرح کرد که مشخص نبود واخواهی است یا تجدید نظر خواهی طبق رای اکثریت هم می توان آن را واخواهی دانست و هم تجدید نظر خواهی. ضمنا اگر روز اقدام به دلیل عدم اقدام حذف شود باید در تجدید نظرخواهی هم همین امر رخ دهد و مهلت تبدیل به 41 روز شود (چون ابلاغ مشترک است و دو روز اقدام هم حذف شده است)

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 336 - مهلت درخواست تجدیدنظر اصحاب دعوا برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM