نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/11/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نور

موضوع:
تکلیف اجرای احکام پس از انجام مزایده مال غیرمنقول

پرسش:
پس از جریان مزایده مال غیرمنقول و صدور سند به نام برنده مزایده آیا اجرای احکام از محکوم¬علیه یا متصرف مال خلع ید می¬نماید و آن را تحویل برنده مزایده می¬دهد یا مستلزم دعوای خلع ید می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: در قانون اجرای احکام مدنی در مبحث فروش اموال منقول به موجب ماده 134 آن قانون تسلیم مال بعد از پرداخت تمام بهای آن پیش بینی و تصریح شده است ولیکن در مبحث دوم از فصل سوم آن قانون راجع به فروش اموال غیرمنقول صدور سند انتقال به نام خریدار و تنظیم سند انتقال در دفترخانه اسناد رسمی به نام خریدار به عنوان آخرین اقدام و ختم عملیات اجرایی حدود وظایف و اختیارات دادگاه و دایره اجرا را تعیین کرده است. خلع ید و تخلیه حسب مورد با توجه به تصرف در ملک می¬تواند از ناحیه خریدار (مالک فعلی) طرح و اقامه شود. به عبارت دیگر خریدار صلاحیت استیلا و انتفاع را بر ملک خریداری خود دارا خواهد شد و متعاقب آن در صورتی که ملک دارای مستاجر یا متصرف دیگری باشد حسب مورد باید دادخواست مقتضی مطرح کند. بنابراین نظر اکثریت: تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
پس از انجام مزایده و صدور حکم تملیک و انتقال سند به نام برنده مزایده رسالت اجرای احکام تمام می¬شود و هیچ گونه تکلیف و وظیفه¬ای جهت تخلیه ید از ملک فروخته شده ندارد چرا که فروش ملک و انتقال سند هیچ¬گونه دلالتی بر تخلیه ندارد. چه¬بسا شخصی به خواسته اثبات مالکیت دادخواستی تقدیم می¬نماید و پس از صدور حکم اجرای احکام نمی¬تواند به استناد این حکم ملک را از متصرف گرفته و تحویل محکوم له دهد. وقتی قانون اجرای احکام مدنی ساکت است باید به عمومات و اصول مراجعه کرد که همان تقدیم دادخواست جداگانه به خواسته خلع ید می باشد.

نظر اقلیت:
هدف از انجام مزایده توسط اجرای احکام این است که محکوم له بتواند به خواسته خویش برسد و حال اگر پس از انجام مزایده و انتقال سند محکوم¬له نتواند در ملک خویش تصرف کند باید دادخواست جداگانه به خواسته خلع ید تقدیم نماید. در حقیقت حکم اولی اجرا نگردیده است و چون فروشنده اجرای احکام مدنی است و هر فروشنده¬ای باید مبیع را تحویل بایع نماید؛ اجرای احکام نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد و تکلیف دارد تا مال مورد مزایده را به برنده مزایده تحویل دهد؛ هر چند که ملک دارای متصرف باشد و برای این کار نیاز به تقدیم دادخواست جداگانه نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM