نشست قضایی شماره 1399-7490

نشست قضایی شماره 1399-7490

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7490


کد نشست:
1399-7490

تاریخ برگزاری:
1398/03/08

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
استرداد دادخواست در اثنای رسیدگی و اعتبار نظر کارشناسی در پرونده دیگر با همان موضوع

پرسش:
چنانچه در پرونده ای موضوع به کارشناسی تا هییت هفت نفره ارجاع گردد و در اثنای دادرسی دعوی از سوی خواهان مسترد شود و در پرونده دیگری همان موضوع مطرح شود و به کارشناسی هییت هفت نفره به عنوان دلیل استناد گردد و سپس به این کارشناسی اعتراض مجدد صورت گیرد تکلیف شعبه چیست؟

نظر هیئت عالی:
از آنجایی که نظریه کارشناسی در کشف واقع و اظهارنظر نهایی دادگاهطریقیت دارد بنابراین طبق ماده 265 ق.آ.د.م اگر نظریه کارشناسی یا هیات کارشناسی با اوضاع و احوال محقق و مسلم قضیه مطابقت نداشته باشد دادگاه به آن ترتیب اثر نخواهد داد و در صورتی که مورد اعتراض قرار گیرد می تواند به هیات کارشناسی بالاتر ارجاع نماید ضمنا نظریه مشورتی شماره 1676/92/7 مورخ 92/2/28 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنباط می باشد.

نظر اکثریت:
چنانچه در پرونده استنادی اصحاب دعوی و موضوع واحد باشد و موضوع به هییت 7 نفره ارجاع گردیده باشد و در پرونده حاضر به نظریه مذکور به عنوان دلیل استناد شود؛ از آنجا که اولا؛ هییت 7 نفره کارشناسی اماره ای قوی تر از گزارش یک نفر کارشناس می باشد؛ ثانیا؛ در پرونده سابق به موضوعی واحد با اصحاب دعوی واحد رسیدگی گردیده و به طرفین مفاد کارشناسی ابلاغ شده است؛ در نتیجه کارشناسی 7 نفره به عنوان دلیلی محکم قابل استناد است و در فرض اعتراض باید و معقول است که به هییت بالاتر ارجاع شود و موضوع کارشناسی پرونده استنادی اماره ای قوی می باشد و مفاد مواد 149 و 150 و 258 قانون ایین دادرسی مدنی موید است.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه برابر ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی تامین دلیل به صورت برداری دلایل توصیف گردیده است و برابر ماده 155 قانون مذکور تامین دلیل برای حفظ آن می باشد و تشخیص درجه ارزش آن در موارد استفاده با دادگاه است؛ در نتیجه از نظریه کارشناسی در دعوی خلع ید و در پرونده استنادی که منتهی به قرار رد گردیده صرفا جهت احراز تصرف می توان استفاده کرد و موجبی برای ارجاع آن به هییت بالاتر (9 نفره) وجود ندارد و چنانچه تامین دلیل (نظریه هییت 7 نفره) از نظر دادگاه با اوضاع و احوال مسلم و معلوم قضیه انطباق نداشته باشد؛ از ابتدای امر باید به کارشناسی یک نفره ارجاع نمود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 149 - در مواردی که اشخاص ذی نفع احتمال دهند که در آینده استفاده از دلایل و مدارک دعوای آنان از قبیل تحقیق محلی و کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر تجاری یا استفاده از قرائن و امارات موجود در محل و یا دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگری است متعذر یا متعسر خواهد شد می توانند از دادگاه درخواست تامین آنها را بنمایند. مقصود از تامین در این موارد فقط ملاحظه و صورت برداری از این گونه دلایل است.

مشاهده ماده 149 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 265 - درصورتی که نظر کارشناس با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابقت نداشته باشد دادگاه به آن ترتیب اثر نخواهد داد.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM