نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/02/26

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر سیاهکل

موضوع:
جرم سرقت همراه با تخریب

پرسش:
در فرضی که تحقق سرقت تعزیری توام با تخریب باشد چنانچه مالکان مال مسروقه و مال تخریب شده متعدد باشند آیا امکان رسیدگی به دو شکایت سرقت و تخریب وجود دارد ؟ به عنوان مثال سارق به منظور سرقت کیف پول مالباخته شیشه خودروی متعلق به پدر مالباخته را تخریب می کند؛ آیا در این فرض شکایت صاحب خودرو دایر بر تخریب قابل پذیرش است ؟

نظر هیئت عالی:
تخریب شیشه به منظور انجام سرقت مقدمه سرقت محسوب و جرم مستقلی محسوب نمی شود و رفتار متهم سرقت است و خسارت وارده را متهم در صورت مطالبه وفق موازین قانونی باید جبران کند.نتیجتا نظریه اکثریت مورد تاییداست.

نظر اکثریت:
اقدام متهم در تخریب شیشه خودرو مقدمه ارتکاب جرم سرقت بوده و از نوع مقدمه واجب است. به عبارت دیگر تخریب شیشه خودرو از مقدمات بزه سرقت محسوب و جرم مستقلی تلقی نشده و فقط به اتهام سرقت رسیدگی می شود. یعنی قصد مجرمانه متهم به ارتکاب جرم سرقت تعلق داشته نه تخریب شیشه. و اگر تخریبی هم ارتکاب یافته در راستای ارتکاب سرقت بوده است.

نظر اقلیت:
در فرضی که مالک مال مسروقه و خودرو واحد باشد نظریه جرم مقدماتی قابل اعمال بوده و فقط به اتهام سرقت رسیدگی می شود اما در فرضی که مالک مال مسروقه و خودرو دو شخص مجزا باشند چون مالک خودرو نیز به عنوان مالک مال تخریب شده و متضرر از جرم بزه دیده تلقی می شود حق شکایت کیفری داشته و به هر دو اتهام سرقت و تخریب رسیدگی می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM