نشست قضایی شماره 1400-8240

نشست قضایی شماره 1400-8240

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8240


کد نشست:
1400-8240

تاریخ برگزاری:
1397/12/23

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر زنجان

موضوع:
صدور دستور موقت در پرداخت وجه چک

پرسش:
آیا به غیر از موارد بیان شده در ماده 14 و 23 قانون صدور چک می توان در سایر موارد با احراز شرایط دستور موقت صادر کرد؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که چک در ید دارنده با حسن نیت (غیر از دارنده اول) باشد با توجه به اصل تجریدی بودن اسناد برواتی چون چک (مطابق ماده 249 قانون تجارت ) درخواست صدور دستور موقت قابل استماع نیست لیکن در صورتی که چک در ید دارنده اول باشد و صادر کننده به لحاظ اعلام فسخ قرارداد یا دلیل دیگر تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر عدم پرداخت وجه چک را تا رسیدگی ماهوی به دعوای اصلی به عمل آورد. در این فرض که چک در ید دارنده اول می باشد تقاضا قابل اجابت می باشد.

نظر اکثریت:
چنانچه چک در ید دارنده غیر مستقیم باشد و به گردش تجارت در آمده باشد با صدور دستور موقت نمی توان از پرداخت وجه چک جلوگیری کرد و چنانچه چک در ید دارنده مستقیم باشد با احراز شرایط می توان دستور صادر کرد. اگر چک با توسل به یکی از طرق محرمانه از قبیل سرقت کلاهبرداری خیانت در امانت و غیره به گردش در آمده باشد در برابر هر کسی می توان با احراز شرایط و با اخذ تامین مناسب معادل وجه چک دستور موقت صادر کرد.

نظر اقلیت:
با احراز شرایط و با اخذ تامین مناسب در هر مورد می توان دستور موقت صادر کرد. فرقی ندارد چک در ید دارنده مستقیم باشد یا غیر مستقیم.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM