نشست قضایی شماره 1400-7937

نشست قضایی شماره 1400-7937

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7937


کد نشست:
1400-7937

تاریخ برگزاری:
1398/11/20

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر همدان

موضوع:
مسئولیت کیفری و حقوقی در حوادث ورزشی

پرسش:
1. اگر شخصی در حین ورزش گروهی مانند فوتسال توسط دیگری بر اثر عمد یا خطا دچار آسیب دیدگی شود مثلا باعث شکستگی پای بازیکن شود چگونه این نوع خسارت قابل مطالبه می باشد؟ آیا مسیولیت کیفری و حقوقی در اینگونه حوادث برقرار است؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 1363/97/7 مورخ 1397/12/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است.

نظر اکثریت:
به نظر می رسد در هر صورت مسیولیت حقوقی برای شخص خاطی متصور است البته با لحاظ اینکه مسیولیت مدنی در قوانین ایران بر پایه ی نظریه ی تقصیر می باشد که دارای سه رکن می باشد 1- ایراد خسارت 2- فعل و عمل زیانبار 3- رابطه سببیت بین خسارت و فعل زیانبار شخص. به نظر می رسد در حوادث ورزشی چه فردی و چه گروهی این رابطه محرز است و در این زمینه می توان به مواد 618 و 158 قانون مجازات اسلامی اشاره نمود اما در خصوص مسیولیت کیفری احراز و اثبات عمد ارکان کیفری لازم می باشد.

نظر اقلیت:
طبق بند ث ماده 158 قانون مجازات اسلامی در صورتی که ورزش و اقدام اشخاص طبق ضابطه و رعایت شرایط مخصوص آن ورزش باشد نمی توان مسیولیت کیفری برای خاطی متصور شد بدلیل اینکه 1- الزام و اجباری نبوده است 2- قاعده اقدام 3- با موازین شرعی منطبق است. در خصوص مسیولیت حقوقی نیز در صورت رعایت شرایط و ضوابط مخصوص و رعایت قوانین لازم آن ورزش به سختی می توان شخص خاطی را مسیول دانست.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ ماموران راهنمایی و رانندگی به جز در موارد مصرح قانونی و موارد تصادفات منجر به جرح و قتل مجاز به توقیف وسیله نقلیه موتوری نمی باشند.

مشاهده ماده 6 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 29ـ نقل و انتقال خودرو به موجب سند رسمی انجام می شود دارندگان وسایل نقلیه مکلفند قبل از هرگونه نقل و انتقال وسایل مذکوردر دفاتر اسناد رسمی ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از سوی راهنمایی و رانندگی برای بررسی اصالت وسیله نقلیه هویت مالک پرداخت جریمه ها و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند. تبصره 1ـ نیروی انتظامی می تواند با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور امکان استقرار دفاتر اسناد رسمی را به تعداد کافی در مراکز تعویض پلاک فراهم آورد. تبصره 2ـ آیین نامه نحوه اجرای این ماده و نحوه حضور دوره ای و با رعایت نوبت برای تمامی دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض پلاک توسط وزارتخانه های دادگستری و کشور و نیروی انتظامی ظرف یک ماه تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 663 ـ قطع اندام تناسلی فلج موجب یک سوم دیه کامل و فلج کردن اندام سالم موجب دو سوم دیه کامل است لکن در قطع اندام عنین ثلث دیه کامل ثابت است. تبصره ـ قطع قسمتی از اندام فلج به نسبت تمام اندام تناسلی خواه قسمت مقطوع ختنه گاه باشد خواه غیر آن دیه دارد.

مشاهده ماده 663 قانون مجازات اسلامی

ماده 618 ـ هرگاه دندان های اصلی دائمی از بیست و هشت عدد کمتر باشد به همان نسبت از دیه کامل کاهش مییابد خواه خلقتا کمتر باشد یا در اثر عارضه ای کم شده باشد.

مشاهده ماده 618 قانون مجازات اسلامی

ماده 158 ـ علاوه بر موارد مذکور در مواد قبل ارتکاب رفتاری که طبق قانون جرم محسوب می شود در موارد زیر قابل مجازات نیست: الف ـ در صورتی که ارتکاب رفتار به حکم یا اجازه قانون باشد. ب ـ در صورتی که ارتکاب رفتار برای اجرای قانون اهم لازم باشد. پ ـ در صورتی که ارتکاب رفتار به امر قانونی مقام ذی صلاح باشد و امر مذکور خلاف شرع نباشد. ت ـ اقدامات والدین و اولیای قانونی و سرپرستان صغار و مجانین که به منظور تادیب یا حفاظت آنها انجام می شود مشروط بر اینکه اقدامات مذکور در حد متعارف و حدود شرعی تادیب و محافظت باشد. ث ـ عملیات ورزشی و حوادث ناشی از آن مشروط بر اینکه سبب حوادث نقض مقررات مربوط به آن ورزش نباشد و این مقررات هم مغایر موازین شرعی نباشد. ج ـ هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیاء یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی وی و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام می شود. در موارد فوری اخذ رضایت ضروری نیست.

مشاهده ماده 158 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM