نشست قضایی شماره 1400-8613

نشست قضایی شماره 1400-8613

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8613


کد نشست:
1400-8613

تاریخ برگزاری:
1399/08/14

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
نحوه رفع اثر از دادنامه الزام به تمکین

پرسش:
چنانچه زوجه به موجب دادنامه قطعی الزام به تمکین محکوم به تمکین شده باشد و هم اکنون قصد اجرای حکم و رفع اثر از دادنامه الزام به تمکین را داشته باشد از نظر همکارانی که قایل به عدم امکان و عدم ضرورت صدور اجراییه و تشکیل پرونده اجرایی در مورد دادنامه الزام به تمکین هستند چه اقدامی متصور است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال مباینتی بین نظریه اکثریت و اقلیت وجود ندارد و در استفاده زوجه از تمام یا یکی از طرق اعلام آمادگی برای تمکین از زوج و رفع آثار حکم قطعی الزام به تمکین محدودیتی وجود ندارد.

نظر اکثریت:
زوجه می تواند با ارسال اظهارنامه آمادگی خود را جهت حضور در منزل مشترک موردنظر زوج اعلام نماید و با حضور در منزل مشترک مراتب همکاری یا عدم همکاری زوج جهت ورود زوجه به منزل مشترک را از طریق گزارش مرجع انتظامی یا تامین دلیل از طریق شورای حل اختلاف مستندسازی نماید تا از آن تاریخ از آثار حکم الزام به تمکین رفع اثر گردد.

نظر اقلیت:
حکم الزام به تمکین دارای چند اثر مشخص قانونی از قبیل محرومیت از نفقه جاری در دعوای احتمالی مطالبه نفقه محرومیت از نفقه ایام عده و منتفی شدن اجرای شرط تنصیف در دعوای احتمالی طلاق از جانب زوج و امکان ازدواج مجدد زوج در دعوای احتمالی تجویز ازدواج مجدد می باشد. بنابراین زوجه می تواند در هر پرونده ای که متعاقب دادنامه الزام به تمکین مطرح می گردد مراتب آمادگی خود جهت اجرای حکم تمکین را اعلام نماید تا شعبه رسیدگی کننده در صورت احراز صحت ادعای زوجه آثار نشوز را زایل نماید. مثلا زوجه ای که علیه وی حکم قطعی الزام به تمکین صادر شده است می تواند متعاقبا دعوای مطالبه نفقه جاری مطرح نماید و در دادخواست خود آمادگی خود را جهت تمکین اعلام نماید و شعبه رسیدگی کننده به پرونده مطالبه نفقه در صورت احراز صحت ادعای زوجه مبنی بر آمادگی جهت تمکین می تواند حکم به الزام زوج به پرداخت نفقه از تاریخ احراز تمکین زوجه صادر نماید. همچنین است در دعوای طلاق از جانب زوج در مورد شرط تنصیف و نفقه ایام عده و دعوای تجویز ازدواج مجدد که در هر مورد زوجه می تواند به عنوان خوانده در جریان دادرسی آمادگی خود را جهت تمکین اعلام نماید.

نظر ابرازی:
اساسا امکان رفع اثر از دادنامه الزام به تمکین بدون صدور اجراییه دشوار است و تکلف های مطرح شده در نظر اقلیت و اکثریت در مورد نحوه رفع اثر از دادنامه الزام به تمکین بدون صدور اجراییه ضعف دیدگاه همکارانی که قایل به عدم امکان و عدم ضرورت صدور اجراییه در مورد دادنامه الزام به تمکین هستند را آشکار می کند. درحالی که می توان به راحتی در مورد دادنامه الزام به تمکین اجراییه صادر نمود و بدون نیاز به اجبار فیزیکی و بدون نیاز به اجرای تبصره ماده 47 از قانون اجرای احکام مدنی در مورد تعیین وجه الزام به راحتی امکان احراز وضعیت تمکین یا نشوز زوجه را با تعیین تاریخ دقیق جهت بهره مندی طرفین از آثار قانونی فراهم نمود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 ـ اجرای حکم با صدور اجراییه به عمل می آید مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. در مواردی که دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکوم علیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند اجراییه صادر نمی شود. همچنین در مواردی که سازمانها و موسسات دولتی و وابسته به دولت طرف دعوی نبوده ولی اجرای حکم باید به وسیله آنها صورت گیرد صدور اجراییه لازم نیست و سازمانها و موسسات مزبور مکلفند به دستور دادگاه حکم را اجرا کنند.

مشاهده ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 47 ـ هر گاه محکوم به انجام عمل معینی باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل به توسط شخص دیگری ممکن باشد محکوم له می تواند تحت نظر دادورز ( مامور اجرا) آن عمل را وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکوم علیه مطالبه نماید. در هر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه و معین می نماید. وصول هزینه مذکور و حق الزحمه کارشناس از محکوم علیه به ترتیبی است که برای وصول محکوم به نقدی مقرر است. تبصره ـ در صورتی که انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن نباشد مطابق ماده 729 آیین دادرسی مدنی انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 1108 - هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1108 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM