نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/04/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر آمل

موضوع:
لزوم اثبات قصد تبرع و یا عدم قصد در ابطال سند رسمی انتقال مال غیر منقول

پرسش:
پدرشوهر طی وکالت نامه مورخ 8/1/75 تنظیم شده در دفترخانه شماره 49 آمل به وکالت از عروسش خانه ای را خریداری و ملک نیز طی سند قطعی غیرمنقول در مورخ 18/1/75 در دفتر خانه به نام عروس منتقل می شود متعاقبا پدرشوهر طی طرح دعوای حقوقی با این استدلال که تمام ثمن معامله را شخصا پرداخت کرده و قصد تبرع هم نداشته خواستار ابطال سند رسمی انتقال و مطالبه ثمن مبیع می شود. عروس ادعای پدرشوهر را شدیدا تکذیب می کند حال آیا پدرشوهر باید اثبات کند که قصد عدم تبرع داشته است یا این که عروس باید ثابت کند که پدرشوهر قصد تبرع داشته است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی(5):در صورتی که دعوایی به خواسته ابطال سند مطرح شود این دعوا باید به طرفیت متعاملین سند طرح و اقامه شود و همان گونه که در بند اول اتفاق نظر استدلال شده این دعوا محکوم به رد یا بطلان است؛ چنان چه دعوایی تحت عنوان مطالبه بهای پرداختی ملک به طرفیت عروس مطرح شود این دعوا با توجه به ماده 265 قانون مدنی تابع اصل عدم تبرع خواهد بود که مالا عروس باید ثابت کند که پدر شوهرش در پرداخت بهای مورد معامله قصد تبرع داشته است.

نظر اتفاقی:
اولا: برابر ماده 22 قانون ثبت به محض این که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل شده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده را مالک خواهد شناخت درخواست خواهان مبنی بر ابطال انتقال رسمی ملک محکوم به رد است ثانیا: برابر روح مواد 265301 و 302 قانون مدنی هرگاه کسی مالی را به دیگری می دهد ظاهر در عدم تبرع است و در مانحن فیه اگر عروس مدعی است که پدر شوهر قصد تبرع داشته باید با ارایه دلایلی اثباتی ادعای خویش را در دادگاه اثبات کند و پدرشوهر تکلیفی ندارد که قصد عدم تبرع خویش را اثبات کند چون اصل بر عدم تبرع است. بنابراین اگر کسی چیزی را تادیه کند بدون این که مدیون باشد حق استرداد آن را دارد و دهنده وجه صرفا باید اثبات کند که وجهی پرداخته است و اثبات عدم تبرعی بودن برعهده او (پدرشوهر) نیست؛ چون ظاهر در عدم تبرع است و اگر گیرنده وجه ادعایی خلاف ظاهر دارد بار اثبات برعهده اوست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 - هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

مشاهده ماده 265 قانون مدنی

ماده 302 - اگر کسی که اشتباها خود را مدیون می دانست آن دین را تادیه کند حق دارد از کسی که آن را بدون حق اخذ کرده است استرداد نماید.

مشاهده ماده 302 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM