نشست قضایی شماره 1399-7182

نشست قضایی شماره 1399-7182

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7182


کد نشست:
1399-7182

تاریخ برگزاری:
1396/10/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر پاسارگاد

موضوع:
تکلیف صلح و سازش انجام شده خارج از صلاحیت شورای حل اختلاف

پرسش:
در صورتیکه پرونده ای در صلاحیت دادگاه باشد و در جلسه سوم رسیدگی پرونده برای صلح و سازش به شورای حل اختلاف ارسال شده باشد و خواهان در شورای حل اختلاف شخصی را به عنوان خوانده در ردیف خواندگان اضافه نماید و سپس با همه خواندگان صلح و سازش نماید ( هم با خواندگان اصلی و هم با خوانده ای که بعدا اضافه شده است ) آیا صلح و سازش صورت گرفته صحیح می باشد یا خیر؟ و در خصوص تکلیف آن خوانده ای که بعدا به صورت غیر صحیح وارد پرونده شده است چه تصمیمی باید گرفت؟

نظر هیئت عالی:
صلح و سازش صورت گرفته در شورای حل اختلاف صحیح و معتبر است؛ لیکن مطابق تبصره ذیل ماده 11 قانون شوراهای حل اختلاف شورای حل اختلاف حق صدور و تنظیم گزارش اصلاحی را ندارد؛ بلکه پرونده را به دادگاه اعاده و دادگاه رسیدگی کننده طبق ماده 183 ق.آ.د.م طرفین مصالحه را برای تنظیم گزارش اصلاحی دعوت خواهد نمود؛ بدیهی است در صورتی که شخصی که بعدا اضافه شده در جلسه دادگاه حاضر شده و همه طرفین موافق صدور و تنظیم گزارش اصلاحی باشند؛ صورتجلسه مربوطه درباره ایشان نیز معتبر می باشد.

نظر اکثریت:
صلح و سازش صورت گرفته به صورت صحیح نمی باشد و در صورتیکه شخص یا اشخاصی در پرونده وارد شوند باید مطابق آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی از جمله جلب ثالث و با ارایه دادخواست اقدام شود و از انجا که پرونده در صلاحیت دادگاه است لذا دادگاه باید با تشکیل جلسه رسیدگی در خصوص دعوی خواهان به طرفیت خوانده گان اصلی اتخاذ تصمیم نماید و در رای و تصمیم نهایی هم هیچ اشاره ای به اضافه شدن غیر صحیح طرفین دعوی ننماید.

نظر اقلیت:
به هر حال باید نسبت به کسانی وارد پرونده شده اند تعیین تکلیف کرد؛ چون آنها هم در هر صورت طرفین پرونده هستند و از آنجا که رسیدگی در شورا تابع تشریفات ایین دادرسی مدنی نمی باشد به اظهارات و خواسته آنها باید توجه شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 184 - دادگاه پس از حصول سازش بین طرفین به شرح فوق رسیدگی را ختم و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می نماید مفاد سازش نامه که طبق مواد فوق تنظیم می شود نسبت به طرفین و وراث و قائم مقام قانونی آنها نافذ و معتبر است و مانند احکام دادگاهها به موقع اجرا گذاشته می شود چه این که مورد سازش مخصوص به دعوای مطروحه بوده یا شامل دعاوی یا امور دیگری باشد.

مشاهده ماده 184 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 183 - هرگاه سازش خارج از دادگاه واقع شده و سازش نامه غیر رسمی باشد طرفین باید در دادگاه حاضر شده و به صحت آن اقرار نمایند. اقرار طرفین در صورت مجلس نوشته شده و به امضای دادرس دادگاه و طرفین می رسد در صورت عدم حضور طرفین در دادگاه بدون عذر موجه دادگاه بدون توجه به مندرجات سازش نامه دادرسی را ادامه خواهد داد.

مشاهده ماده 183 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 11ـ در کلیه اختلافات و دعاوی خانوادگی و سایر دعاوی مدنی و جرائم قابل گذشت مرجع قضائی رسیدگی‏کننده می‏تواند با توجه به کیفیت دعوی یا اختلاف و امکان حل و فصل آن از طریق صلح و سازش فقط یک بار برای مدت حداکثر سه ماه موضوع را به شورا ارجاع نماید. تبصره ـ در اجرای این ماده شوراها مکلفند برای حل و فصل دعوی یا اختلاف و ایجاد صلح و سازش تلاش کنند و نتیجه را اعم از حصول یا عدم حصول سازش در مهلت تعیین شده برای تنظیم گزارش اصلاحی یا ادامه رسیدگی به طور مستند به مرجع قضائی ارجاع ‏کننده اعلام نمایند.

مشاهده ماده 11 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM