نشست قضایی شماره 1399-7216

نشست قضایی شماره 1399-7216

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7216


کد نشست:
1399-7216

تاریخ برگزاری:
1397/10/13

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر اهرم

موضوع:
شرایط دعوای متقابل در دعوی مطالبه مهریه

پرسش:
شرایط دعوا ی متقابل طبق ماده 141 از قانون آیین دادرسی مدنی مشخص می باشد؛ لذا در دعوی مطالبه مهریه می تواند دعوای اعسار از پرداخت محکوم به را به عنوان دعوای متقابل مطرح نمود؟

نظر هیئت عالی:
بنا به مستفاد رای وحدت رویه شماره 722 مورخ 1390/10/13 هیات عمومی دیوان عالی کشور دعوای اعسار که مدیون در اثناء رسیدگی به دعوی داین اقامه کرده قابل استماع و رسیدگی توامان است و دادگاه به لحاظ ارتباط آن ها باید به هر دو دعوی یکجا رسیدگی و پس از صدور حکم بر محکومیت مدیون در مورد اعسار او نیز رای مقتضی (نفیا یا اثباتا) صادر نماید.

نظر اکثریت:
طبق رای وحدت رویه شماره 722 مورخ 21/12/89 می توان دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به در مقابل دعوی اصلی تقدیم نمود. زیرا با عنایت به مفهوم رای وحدت رویه می توان چنین برداشت کرد که قانونگذار آنرا به عنوان دعوای متقابل پذیرفته است.

نظر اقلیت:
دعوای اعسار دعوای متقابل نیست. زیرا در خصوص هر مطالبه ای که طرف مقابل قادر به پرداخت یکجای محکوم به نباشد قابل تقدیم بوده و نیازی به این موضوع ندارد که احراز کنیم ارتباط دارد یا ندارد زیرا در هر صورت می توان به چنین دعوایی دادخواست اعسار از محکوم به تقدیم نمود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 141 - خوانده می تواند در مقابل ادعای خواهان اقامه دعوا نماید. چنین دعوایی درصورتی که با دعوای اصلی ناشی از یک منشاء بوده یا ارتباط کامل داشته باشد دعوای متقابل نامیده شده و تواما رسیدگی می شود و چنانچه دعوای متقابل نباشد در دادگاه صالح به طور جداگانه رسیدگی خواهد شد. بین دو دعوا وقتی ارتباط کامل موجود است که اتخاذ تصمیم در هریک موثر در دیگری باشد.

مشاهده ماده 141 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM