نشست قضایی شماره 1400-8223

نشست قضایی شماره 1400-8223

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8223


کد نشست:
1400-8223

تاریخ برگزاری:
1398/07/16

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بحث بررسی پیرامون مواد 89 و 745 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات

پرسش:
آقای «الف» که بالغ زیر 18 سال می باشد مرتکب بزه انتشار تصاویر خصوصی شده است. مجازات بزه مذکور مندرج در ماده 745 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات درجه شش می باشد. از طرفی با توجه به سن متهم طبق ماده 89 قانون مجازات اسلامی برای ایشان مجازات درجه هفت اعمال می گردد. حال بنا به مراتب مذکور درخصوص اینکه پرونده با صدور کیفرخواست یا قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال گردد مستندا و مستدلا اظهارنظر فرمایید.

نظر هیئت عالی:
ملاک تعیین صلاحیت دادگاه مجازات قانونی جرم است و عوامل مشدده و مخففه و سیاستهای افتراقی موثر در مقام نیست خلاف اصل بودن انجام مرحله ی تحقیقات مقدماتی بوسیله دادگاه و تمسک به اصل موید استدلال مرقوم است.

نظر اکثریت:
درخصوص بحث صلاحیت باید اصل را مدنظر داشته باشیم و اصل بر صلاحیت رسیدگی در دادسرا می باشد و از طرفی در تعیین مرجع صالح باید به مجازات قانونی تعیین شده برای جرم توجه کنیم و بر این اساس مواد مندرج در مجازات ها و اقدامات تامینی و تربیتی اطفال و نوجوانان قانون مجازات اسلامی در مقام تعیین مجازات قانونی نمی باشد بلکه صرفا بیان شده است در صورتی که متهم طفل یا نوجوان باشد مجازات های مندرج در این فصل توسط دادگاه اعمال شود. فلذا پرونده می بایست با صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال شود.

نظر اقلیت:
قانونگذار در فصل دهم قانون مجازات اسلامی مربوط به مجازات ها و اقدامات تامینی و تربیتی اطفال و نوجوانان اقدام به اتخاذ سیاست جنایی افتراقی نموده است. منظور از سیاست جنایی افتراقی این است که قانونگذار در قانونگذاری و اتخاذ مجازات برای افراد 18 سال و زیر 18 سال سیاست متفاوتی را اتخاذ نموده است و اقدام به اتخاذ مجازات بصورت پلکانی برای افراد زیر 18 سال نموده است و از طرفی محاکم موظف هستند مجازات های مندرج در مواد 88 به بعد را اعمال کنند فلذا در مواردی که طبق مواد مندرج در فصل دهم مجازات بزه ارتکابی از درجه هفت یا هشت محسوب گردد پرونده با قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 89 ـ درباره نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب بین پانزده تا هجده سال تمام شمسی است مجازات های زیر اجراء می شود: الف ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از دو تا پنج سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه یک تا سه است. ب ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از یک تا سه سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه چهار است. پ ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده میلیون (10.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا انجام یکصد و هشتاد تا هفتصد و بیست ساعت خدمات عمومی رایگان در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه پنج است. ت ـ پرداخت جزای نقدی از یک میلیون (1.000.000) ریال تا ده میلیون (10.000.000) ریال یا انجام شصت تا یکصد و هشتاد ساعت خدمات عمومی رایگان درمورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه شش است. ث ـ پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون (1.000.000) ریال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه هفت و هشت است. تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمات عمومی بیش از چهار ساعت در روز نیست. تبصره 2 ـ دادگاه می تواند با توجه به وضع متهم و جرم ارتکابی به جای صدور حکم به مجازات نگهداری یا جزای نقدی موضوع بندهای (الف) تا (پ) این ماده به اقامت در منزل در ساعاتی که دادگاه معین می کند یا به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت در دو روز آخر هفته حسب مورد برای سه ماه تا پنج سال حکم دهد.

مشاهده ماده 89 قانون مجازات اسلامی

ماده 17ـ هر کس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا دسترس دیگران قرار دهد به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 17 قانون جرایم رایانه ای

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM