نشست قضایی شماره 1397-5593

نشست قضایی شماره 1397-5593

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5593


کد نشست:
1397-5593

تاریخ برگزاری:
1396/11/05

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر مرند

موضوع:
نحوه تقسیم مسئولیت عاملین وقوع رفتار مجرمانه جرحی

پرسش:
عده ای با سه دستگاه موتورسیکلت راکبین یک دستگاه موتورسیکلت را مورد تعقیب قرار می دهند. در این اثنا احد از راکبین موتورسیکلت های تعقیب کننده با مشت و لگد راکبین موتورسیکلت مورد تعقیب را می زند. در این حین موتور سیکلت مورد تعقیب از جاده منحرف و واژگون می گردد. واحد از راکبین آن مجروح می گردد در نهایت هیات پنج نفره کارشناسان رسمی علت تامه وقوع تصادف را 50 درصد متوجه تعقیب کننده ای که با مشت و لگد می زده و 50درصد راکب موتورسیکلت مورد تعقیب را به علت تخطی از سرعت مطمینه اعلام کرده اند. آیا این نظر با اوضاع و احوال مسلم حاکم بر قضیه همخوانی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال موضوع اجتماع سبب و مباشر مطرح است تعقیب کنندگان اگر سبب سرعت گرفتن راننده و تجاوز از سرعت مطمینه یا مجاز شده باشند و راننده به علت تجاوز از سرعت مطمینه مسیولیت پیدا می کنند و در صورت قابلیت استناد حادثه به هر دو عامل به نسبت میزان تاثیری که کارشناس تعیین کرده است مسیول پرداخت دیه جراحات وارده به سرنشینان موتور خواهند بود.

نظر اتفاقی:
هرچند وقوع رفتار مجرمانه حین رانندگی به وقوع پیوسته است اما نباید آن را تصادف جرحی حین رانندگی تلقی کرد و تخطی مجنی علیه را از سرعت مطمینه حین رانندگی از اسباب وقوع بزه محسوب نمود. بلکه قاضی رسیدگی کننده به پرونده اول باید بررسی کند آیا موضوع منطبق باحکم ماده 499 قانون مجازات اسلامی مصوب 1394 می باشد یا خیر؟ در صورت انطباق با آن باید به این سیوال پاسخ داده شود که آیا علت تامه واژگونی موتورسوار در حال فرار ضربات مشت و لگد موتورسوار پشتی بوده است یا خیر؟ اگر صرف ضربات موتورسوار پشتی علت واژگونی موتور سوار درحال فرار هرچند باسرعت غیرمجاز باشد مسیول تام وقوع رفتار مجرمانه مشت و لگدزننده می باشد. در پرداخت وجه متعلقه سایرین مسیولیتی ندارند همزمان موتورسوار تعقیب کننده را در صورت تحقق شرایط می توان به عنوان معاون در وقوع بزه به استناد ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 مورد پیگیری قرار داد. اما چنانچه مشت و لگد موثر در سرنگونی مجنی علیه نباشد. بلکه تعقیب آنها و ترس راننده فرارکننده باعث وقوع حادثه شده باشد کلیه تعقیب کنندگان وفق مقررات ماده 526قانون مجازات اسلامی مصوب 1394 هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسیول هستند و در هر صورت مجنی علیه فاقد مسیولیت می باشد. چرا که اگر تعقیب کنندگان نبودند هرچند نامبرده با سرعت غیرمجاز رانندگی می کرد احتمالا حادثه مذکور به وجود نمی آمد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 618 ـ هرگاه دندان های اصلی دائمی از بیست و هشت عدد کمتر باشد به همان نسبت از دیه کامل کاهش مییابد خواه خلقتا کمتر باشد یا در اثر عارضه ای کم شده باشد.

مشاهده ماده 618 قانون مجازات اسلامی

ماده 499 ـ هرگاه کسی دیگری را بترساند و آن شخص در اثر ترس بی اختیار فرار کند یا بدون اختیار حرکتی از او سر بزند که موجب ایراد صدمه بر خودش یا دیگری گردد ترساننده حسب تعاریف جنایات عمدی و غیرعمدی مسوول است.

مشاهده ماده 499 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM