با عنایت به اینکه آثار قرار های منع تعقیب و موقوفی تعقیب متفاوت می باشد آیا دادسرا پس از صدور قرار موقوفی تعقیب می تواند نسبت به اصلاح قرار مذکور اقدام نماید؟
نظر هیئت عالی:
اظهار عقیده بازپرس مبنی بر موقوفی یا منع تعقیب به تنهایی و مادام که مورد موافقت دادستان واقع نشده است قرار نهایی دادسرا محسوب نمی شود و قابل عدول (تغییر) است اما پس از موافقت دادستان و اعاده پرونده نزد بازپرس این قرار نهایی شده و مشمول قاعده فراغ دادرس قرار می گیرد و در نتیجه از این زمان به بعد از سوی بازپرس یا دادستان قابل عدول نیست.
نظر اکثریت:
با توجه به روح قوانین که برای حفظ استحکام آراء و نظم حقوقی و جلوگیری از اعمال نفوذهای احتمالی حتی به قضات دادگاه اجازه ی تعدیل رای خود را نداده است مضمون ماده ی 278 قانون آیین دادرسی کیفری را نمی توان به عدول از قرار موقوفی تعقیب تسری داد و باید به نص اکتفا کرد؛ بنابراین عدول از قرار موقوفی تعقیب جایز نیست. به نظر می رسد با استفاده از ملاک ماده ی 283 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب1392 عدول دادستان از تصمیم قبلی خود پیش از ارسال پرونده به دادگاه بلامانع است.
نظر اقلیت:
قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در خصوص ممنوعیت عدول دادسرا از نظر قضایی خود حکمی بیان ننموده است. با توجه به ملاک ماده ی 278 قانون مذکور قرار منع تعقیبی را که در دادگاه قطعی نشده است پس از کشف دلایل جدید توسط دادسرا قابل عدول می داند در موضوع سوال (اصلاح قرار یا عدول از آن) میان قرارهای منع تعقیب یا موقوفی تعقیب تفاوتی وجود ندارد و به عبارتی قرار موقوفی تعقیب خصوصیتی ندارد تا قابل عدول نباشد؛ بنابراین در صورت وجود دلیل دادسرا می تواند از قرار موقوفی تعقیب عدول کند و به عبارتی آن را اصلاح نماید.