نشست قضایی شماره 1397-5289

نشست قضایی شماره 1397-5289

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5289


کد نشست:
1397-5289

تاریخ برگزاری:
1381/04/10

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر ایلام

موضوع:
تسری مهلت مقرر در ماده 112 به ماده 114 قانون آیین دادرسی مدنی

پرسش:
آیا ماده 112 قانون آیین دارسی مدنی شامل موارد ماده 114 قانون مرقوم می شود یا خیر؟ اگر فرض را بر این بگذاریم که مدت مقرر در ماده 112 شامل موارد مندرج در ماده 114 می شود مدت از تاریخ صدور قرار تامین محاسبه می شود یا بعد از تاریخ سررسید طلب و بالاخره زمانی که تاریخ سررسید نرسیده آیا به استناد ماده 114 اگر در خواست تامین اقامه شود و مدت ده روز منقضی گردد قرار لغو تامین به استناد ماده 112 وجاهت قانونی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
احکام مقرر در مواد 112 و 114 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ارتباط و وجه مشابه تی با هم ندارند تا با یکدیگر تطبیق و مقایسه شوند. ماده 112 ظاهرا اختصاص به موردی دارد که خواهان قبل از تقدیم دادخواست در ماهیت دعوا و بر اساس یکی از شقوق مندرج در ماده 108 همان قانون درخواست تامین خواسته کند که در این فرض چنان چه خواهان ظرف مهلت ده روز از تاریخ صدور قرار تامین نسبت به اصل دعوا مبادرت به تقدیم دادخواست نکند دادگاه به تقاضای خوانده قرار تامین را لغو می کند. ماده 114 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی استثنا یی بر قاعده کلی فوق است و ناظر به موردی است که طلب یا مال یا حقی اولا : مستند به سند رسمی و ثانیا : در معرض تضییع و نشده باشد ذی نفع می تواند « حال » تفریط باشد. در این صورت هرچند دین یا طلب یا حق درخواست تامین کند. چنان چه معتقد باشیم با وحدت ملاک ماده 12 متقاضی قرار تامین باید ظرف مدت ده روز از تاریخ صدور قرار مذکور نسبت به اصل دعوا دادخواست بدهد و موعد تسلیم متجاوز از ده روز باشد صدور قرار تامین عمل لغوی خواهد بود زیرا تا رسیدن موعد ذی نفع از نظر قانون حق تقدیم دادخواست و مطالبه ندارد. چنان چه موعد تسلیم داخل در مهلت ده روزه باشد با انقضای مهلت مذکور درخواست کننده باید نسبت به اصل دعوا دادخواست بدهد. اما اگر فاصله صدور قرار تامین خواسته تا موعد تسلیم مال یا مطالبه طلب متجاوز از ده روز باشد با توجه به فلسفه وضعی ماده 114 معقول و منطقی است که معتقد باشیم مهلت ده روز ه برای تقدیم دادخواست از تاریخ حال شدن دین یا حق و حصول اقتدار قانونی برای طرح دعوا از ناحیه ذی حق احتساب ومنظور شود و پس از این مهلت چنان چه نسبت به اصل دعوا دادخواست تقدیم نشود دادگاه به درخواست خوانده قرار تامین را الغا خواهد نمود. بنا به مراتب به جز اتخاذ ملاک از جهت احتساب مهلت ده روزه مواد 112 و 114 قانون مسبوق الذکر ارتباطی با یکدیگر نداشته و هر یک قلمرو اجرایی خاص خود را دارند.

نظر اکثریت:
ماده 114 استثنا بر اصل است و در موردی که حق مستند به سند رسمی و در معرض تضییع و تفریط باشد نیاز به رسیدن سررسید معین نیست و خواهان می تواند در خواست تامین خواسته بدهد ولیکن تا زمان سررسید حق تقدیم دادخواست راجع به اصل دعوا را ندارد و مقررات ماده 112 در این مورد اعمال نمی شود.

نظر اقلیت:
ماده 114 استثنا بر اصل است و نیاز به رسیدن سر رسید دارد و خواهان باید ظرف مدت ده روز از تاریخ سر رسید نسبت به اصل دعوا مبادرت به تقدیم دادخواست کند و اگر به این تکلیف عمل نکرد خوانده می تواند به استناد ماده 112 در خواست لغو قرار تامین به دادگاه تقدیم نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 112 - درصورتی که درخواست کننده تامین تا ده روز از تاریخ صدور قرار تامین نسبت به اصل دعوا دادخواست ندهد دادگاه به درخواست خوانده قرار تامین را لغو می نماید.

مشاهده ماده 112 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 114 - نسبت به طلب یا مال معینی که هنوز موعد تسلیم آن نرسیده است در صورتی که حق مستند به سند رسمی و در معرض تضییع یا تفریط باشد می توان درخواست تامین نمود.

مشاهده ماده 114 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM