نشست قضایی شماره 1400-7876

نشست قضایی شماره 1400-7876

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7876


کد نشست:
1400-7876

تاریخ برگزاری:
1398/05/09

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
بردن اموال به جا مانده در مکانهای عمومی

پرسش:
شخصی گوشی همراه خود را در رستورانی که مشغول سرو غذا بوده است روی میز جا گذاشته است و بعد از برگشت به رستوران متوجه می شود که گوشی وی نیست و اقدام به طرح شکایت سرقت می نماید. قاضی محترم شعبه به این استناد که وی در واقع گوشی خود را مفقود نموده است و بزه سرقت محقق نشده است قرار منع تعقیب صادر می نماید. با توجه به مراتب توصیفی چنانچه شخصی اموال خود را در محل های مانند رستوران مغازه و مانند اینها جا بگذارد و بعد از برگشت متوجه شود که شخص دیگری مال وی را برداشته و برده است آیا رفتار ارتکابی مصداق بزه سرقت می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در صورت مفقود شدن مال و یافتن آن بوسیله فرد دیگر احکام لقطه بر آن حاکم است و فاقد وصف جزایی می باشد نظریه اقلیت که با این استنتاج موافق است صحیح اعلام می شود

نظر اکثریت:
جهت پاسخ به پرسش فوق نخست باید تفاوت فعل " ربایش " و " یافتن " تبیین گردد. جهت تبیین وجه ممیز این دو فعل به عنوان مقدمه باید بیان داشت که هر مالی دارای دو نشانه است ؛ نخست : نشانه مالکیت مانند سند رسمی املاک. دوم : نشانه تصرف که موضوعی مادی است و استیلاء مادی افراد بر اموال می باشد. برخی از جرایم نشانه مالکیت را نشانه می رود و برخی دیگر نشانه تصرف مالک را نقض می کند. به طور مثال جعل سند و معرفی خود به عنوان مالک نقض نشانه مالکیت می باشد و سرقت مال دیگریر نقض نشانه تصرف دیگری است. بنابراین هرگاه کیفیت رها شدن مالی حاکی از آن باشد که مالک مجددا بر می گردد و تصرفات خود را ادامه می دهد و حسب قراین معقول بازگشت مالک و تصرف مجدد وی محتمل است در این فرض برداشتن مال مانع از ادامه تصرفات مالک شده است و رفتار وی مصداق فعل " ربایش" می باشد. اگر کیفیت رها شدن مال به نحوی باشد که حسب قراین مالک جهت ادامه تصرفات خود باز نمی گردد و برداشتن مال مانع از ادامه تصرف مالک نمی گردد در این حالت برداشتن مال مصداق فعل "یافتن" می باشد.

نظر اقلیت:
شخصی که مال خود را جا گذاشته است در واقع مال خود را مفقود نموده و بنابراین احکام فقهی لقطه بر آن بار می گردد و رفتار شخصی که اقدام به برداشتن مال مفقود شده نموده است فاقد عنوان جزایی می باشد و مالک مال باید از طریق مراجع حقوقی مال خود را مطالبه نماید.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه مال در واقع مفقود شده محسوب می گردد رفتار ارتکابی مصداق بزه سرقت نمی باشد لیکن چون آن شخص با اطلاع از عدم مالکیت خود مال را تصرف نموده و برخورد مالکانه می نماید لذا رفتار ارتکابی مصداق بزه تحصیل مال از طریق نامشروع می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 656 ـ شکستن هریک از استخوان های ترقوه در صورتی که بدون عیب درمان شود موجب چهار درصد دیه کامل و در صورتی که درمان نشود و یا با عیب درمان شود موجب نصف دیه کامل است.

مشاهده ماده 656 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM