نشست قضایی شماره 1399-7060

نشست قضایی شماره 1399-7060

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7060


کد نشست:
1399-7060

تاریخ برگزاری:
1398/10/12

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر ملارد

موضوع:
معامله از طریق فضای وب و مجازی

پرسش:
پس از آگهی در سایت دیوار مبنی بر فروش یک خودرو طرفین شفاهی معامله نموده و پس از حضور در دفترخانه و انتقال سند خریدار اسکرین شات پرداخت وجه به صورت الکترونیکی را به فروشنده نشان می دهد مبنی بر اینکه مبلغ خودرو واریز شده است. پس از انجام آن فروشنده متوجه عدم پرداخت وجه میگردد. آیا عمل فوق از مصادیق کلاهبرداری محسوب می گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که عمل متقلبانه بعد از انجام معامله در واقع انتقال سند انجام گرفته است عنوان کلاهبرداری بر عمل صادق نیست لذا نظریه اکثریت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه نامبردگان براساس معاطات معامله نمودندو پس از نقل و انتقال و انجام معامله در صورت اینکه اسکرین شات اعلام شده تقلبی نیز باشد (بر فرض مثال) نظر به اینکه متقلبانه بودن فوق مقدم بر انجام معامله نبوده و معامله صریحا انجام یافته است و ثمن معامله به عنوان دین در ضمه خریدار می باشد رکن متقلبانه بودن می بایست مقدم بر بردن مال باشد از مصادیق کلاهبرداری محسوب نمی گردد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه با اسکرین شات به عمل آمده خریدار فروشنده را فریب داده است و رکن متقلبانه بودن صدق می نماید و تفاوتی نمی کند که چه زمان از متقلبانه بودن استفاده کرده باشد از مصادیق کلاهبرداری محسوب می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM