نشست قضایی شماره 1397-5375

نشست قضایی شماره 1397-5375

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5375


کد نشست:
1397-5375

تاریخ برگزاری:
1384/05/19

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
ویژگی های ضرورت اقامه دعوای حقوقی توسط وکیل

پرسش:
با توجه به قانون جدیدی که بر اساس آن طرح دعوا در پرونده های حقوقی باید توسط وکیل اقامه شود:الف) آیا خوانده هم باید وکیل معرفی کند؟ب) آیا حضور در جلسات دادگاه و پیگیری های بعدی نیز از سوی خواهـان مسـتلزم مداخلـه وکیل اوست یا ضرورت مداخله وکیل صرفا در حد طرح دعوا و تقدیم دادخواست است؟ج) قانون مقرر می دارد: «در صورتی که خواهان از پرداخت حـق الوکالــه عـاجــز بـاشــد دادگاه باید به این مساله رسیدگی کند و سـپس در صـورتی کـه دادگـاه تشـخیص داد شخص عاجز از پرداخت حق الوکاله است برای او وکیل معاضدتی تعیـین مـی کنـد. حـالسوال این است که فعلا دادگاهها زمانی به توانایی یـا عجـز خواهـان از معرفـی وکیـل می پردازند که دادخواست تقدیم و پرونده به شعبه ارجاع شده باشد. از طرفی قانون مقرر می دارد که: «تقدیم دادخواست باید توسط وکیل باشد». چگونه دادگـاه بـه ایـن مسـاله رسیدگی کند در حالی که قبلا دادخواست را وکیل داده است؟د) در صورتی که خواهان ادعای اعسار از پرداخت حقالوکاله را نکند و از طرفی دادخواسـت را وکیل نداده باشد تصمیم دادگاه چیست؟ آیا راسا قرار عدم استماع دعوا صادر می کنـد یا اخطار رفع نقص برای خواهان می فرستد؟ مستند قانونی هر کدام چیست؟ه) نحوه رسیدگی دادگاه به ادعای خواهان مبنی بر عجز از پرداخت حق الوکاله چیست؟و) در صورتی که دادگاه بخواهد وکیل معاضدتی تعیین کنـد نحـوه تعیـین وکیـل معاضـدتی چگونه است؟ آیا مستقیما با کانون مکاتبه می کند یا مستقیما با وکیل مورد نظرش؟

نظر هیئت عالی:
الـف) در دعـاوی حقـوقی اصـل آزادی اصـحاب دعواست و آنـان مخیـر در تعیـین وکیـل هسـتند لـیکن بـه موجـب قـوانین و

نظر اکثریت:
الف) با توجه به مفاد مواد 31 و 32 قانون اصـلاح پـاره ای از قـوانین دادگسـتری و آیـین نامـه اجرایی مربوط به آن اقامه و طرح کلیه دعاوی مدنی و حقـوقی بایـد بـه وسـیله وکـلای دادگستری و از ناحیه خواهان به عمل آید و خواهان ملزم به معرفی وکیـل اسـت لـیکن تکلیفی برای تعیین وکیل جهت خوانده به نظر نمی رسد ب) عنایت به ماده 33 قانون اصلاح پاره ای از قوانین دادگستری مصوب سـال 1356 و مـاده 1 اصلاحی آیین نامه اجرایی مواد 31 و 32 قانون مذکور که مقرر داشته: «کلیه دعـاوی مـدنی و حقوقی و مدنی نیز شکایت از آرا و دفاع از آنها در دادگـاه هـای دادگسـتری بـا دخالـت وکیل دادگستری یا مشاوران حقوقی ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه..... خواهد بود.» و اینکه حسب تبصره 2 آیین نامه اصلاحی مذکور اقامـه دعـوا توسـط وکیـل دادگسـتری یـا مشاوران حقوقی نافی از حضور موکلین در دادگاه و شرکت در دفاع نیست و نیز نظـر بـه اینکه طبق ماده 2 آیین نامه اجرایی مورد بحث: «وکلای دادگستری مکلف به اعتماد مساعی خود بعد از طرح دعوا و در جریان رسیدگی می باشند.» به نظر می رسد وکیل باید در کلیـه مراحل دادرسی تا صدور رای نهایی شرکت کرده و بـه وظـایف قـانونی خـود در جهـت

نظر اقلیت:
الف) حفظ حقوق خوانده و جلوگیری از تضـییع حـق وی در دفـاع از دعـوای اقامـه شـده و اجرای دقیق عدالت ایجاب می کند که برای خوانده نیز وکیل تعیین شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 33 ـ دولت و دارندگان رتبه قضایی اعم از شاغل و بازنشسته و وکلاء دادگستری و فارغ التحصیلان رشته حقوق در دعاوی مربوط به خود از مقررات فوق در زمینه داشتن وکیل مستثنی می باشند.

مشاهده ماده 33 قانون اصلاح پاره ای از قوانین دادگستری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM