نشست قضایی شماره 1399-7178

نشست قضایی شماره 1399-7178

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7178


کد نشست:
1399-7178

تاریخ برگزاری:
1398/02/19

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
صلاحیت و شیوه رسیدگی به جرم جعل رایانه ای نظامیان

پرسش:
چنان چه شخص نظامی مرتکب جرم جعل رایانه ای شود رسیدگی و تعیین مجازات وی مطابق قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح (مصوب 1382) می باشد یا آن که بر اساس قانون جرایم رایانه ای (مصوب 1388) خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان محمود آباد با اصلاح و اضافه کردن این مطلب که مقررات ماده 754 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که موجبات تشدید مجازات جرایم رایانه ای را بیان داشته مغایرتی با قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح ندارد و در خصوص جرایم مذکور در این قانون نیز در موارد منظور قابل اعمال است مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
بیشتر قضات در خصوص موضوع سوال بر این عقیده بوده اند که رسیدگی باید بر اساس قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح (مصوب 1382) باشد. مهمترین استدلال های بیان شده بدین شرح بوده است:

نظر اقلیت:
در این زمینه باید به مفاد قانون جرایم رایانه ی عمل کنیم. استدلال های این گروه از قضات عبارت بودند از:

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 55 ـ شماره مواد (1) تا (54) این قانون به عنوان مواد (729) تا (782) قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) با عنوان فصل جرایم رایانه ای منظور و شماره ماده (729) قانون مجازات اسلامی به شماره (783) اصلاح گردد.

مشاهده ماده 55 قانون جرایم رایانه ای

ماده 26ـ در موارد زیر حسب مورد مرتکب به بیش از دو سوم حداکثر یک یا دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد: الف) هر یک از کارمندان و کارکنان اداره ها و سازمان ها یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسه ها و شرکت های دولتی و یا وابسته به دولت یا نهادهای انقلابی و بنیادها و موسسه هایی که زیر نظر ولی فقیه اداره می شوند و دیوان محاسبات و موسسه هایی که با کمک مستمر دولت اداره می شوند و یا دارندگان پایه قضایی و به طور کلی اعضاء و کارکنان قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و ماموران به خدمت عمومی اعم از رسمی و غیررسمی به مناسبت انجام وظیفه مرتکب جرم رایانه ای شده باشند. ب) متصدی یا متصرف قانونی شبکه های رایانه ای یا مخابراتی که به مناسبت شغل خود مرتکب جرم رایانه ای شده باشد. ج) داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی متعلق به دولت یا نهادها و مراکز ارائه دهنده خدمات عمومی باشد. د) جرم به صورت سازمان یافته ارتکاب یافته باشد. هـ) جرم در سطح گسترده ای ارتکاب یافته باشد.

مشاهده ماده 26 قانون جرایم رایانه ای

ماده 1 ـ دادگاههای نظامی به جرایم مربوط به وظائف خاص نظامی و انتظامی کلیه افراد زیر که در این قانون به اختصار «نظامی» خوانده می شوند رسیدگی می کنند: الف ـ کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ب ـ کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ج ـ کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و سازمانهای وابسته و اعضای بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. د ـ کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته. ه ـ کارکنان مشمول قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران. و ـ کارکنان وظیفه از تاریخ شروع خدمت تا پایان آن. ز ـ محصلان ـ موضوع قوانین استخدامی نیروهای مسلح ـ مراکز آموزش نظامی و انتظامی در داخل و خارج از کشور و نیز مراکز آموزش وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح. ح ـ کسانی که به طور موقت در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هستند و طبق قوانین استخدامی نیروهای مسلح در مدت مزبور از اعضاء نیروهای مسلح محسوب می شوند. تبصره 1 ـ جرایم نظامی و انتظامی کارکنان مذکور که در سازمانهای دیگر خدمت می کنند در دادگاههای نظامی رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ رهائی از خدمت مانع رسیدگی به جرایم زمان اشتغال نمی شود.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM