نشست قضایی شماره 1400-8292

نشست قضایی شماره 1400-8292

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8292


کد نشست:
1400-8292

تاریخ برگزاری:
1398/07/04

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سنندج

موضوع:
بررسی تفاوت دعوی اضافی و افزایش خواسته

پرسش:
آیا دعوی اضافی با افزایش خواسته متفاوت است؟

نظر هیئت عالی:
دعوای اضافی دعوایی است مستقل از خواسته طرح شده که در دادخواست موضوع ماده 48 به بعد قانون آیین دادرسی و شرایط و تشریفات مقرر در ماده 51 به بعد ق.آ.د.م تقدیم می گردد و دعوای اضافی فاقد برخی شرایط مندرج در ماده 98 ق.آ.د.م است به طوری که امکان طرح آن در جلسه اول دادرسی و بدون تقدیم دادخواست وجود ندارد و باید در قالب دادخواست مستقل طرح شود؛ زیرا در تغییرات خواسته موضوع ماده 98 ق.آ.د.م همان خواسته مندرج در دادخواست افزایش یافته یا تغییر می کند و یا نحوه دعوا نسبت به آن خواسته تغییر می یابد.

نظر اکثریت:
اکثریت معتقد به تفاوت دعوی اضافی با افزایش خواسته هستند و دعوی اضافی را از جمله دعاوی طاری موضوع ماده 17 قانون آیین دادرسی مدنی می دانند که اگرچه فاقد عنوان قانونی است اما همانطور که در نظریات علمای حقوق مطرح شده است دعوایی است که از سوی خواهان دعوای اصلی یا طاری به شرط وحدت منشا یا ارتباط کامل علیه خوانده مطرح می شود. این دعوا خود دعوایی تمام عیار است و مستلزم تقدیم دادخواست می باشد اما افزایش خواسته در خصوص خواسته هایی است که علاوه بر اینکه بایستی منشا واحد داسته و ارتباط کامل با خواسته مطروحه داشته باشد در مورد خواسته هایی مطرح است که در دادخواست تصریح شده و قابلیت افزودن یا کم کردن را داشته باشد افزایش خواسته مستلزم تقدیم دادخواست نبوده اما بایستی ما به التفاوت هزینه دادرسی پرداخت شود.

نظر اقلیت:
اقلیت دعوای اضافی را موضوع ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی دانسته و آن را با تقدیم لایحه نیز قابل طرح می دانند و معتقدند که نیازی به تقدیم دادخواست نیست. از سوی دیگر دعوای اضافی عنوان قانونی ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 98 - خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست درصورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.

مشاهده ماده 98 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 17 - هر دعوایی که در اثنای رسیدگی به دعوای دیگر از طرف خواهان یا خوانده یا شخص ثالث یا از طرف متداعیین اصلی بر ثالث اقامه شود دعوای طاری نامیده می شود. این دعوا اگر با دعوای اصلی مرتبط یا دارای یک منشاء باشد در دادگاهی اقامه می شود که دعوای اصلی در آنجا اقامه شده است.

مشاهده ماده 17 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM